понеділок, 01 вересня 2008 15:25

Пухлину мозку вперше видалено під місцевою анестезією

Французькі учені розробили технологію, що вперше дозволила видалити пухлину мозку під місцевою анестезією. Це стало можливим завдяки використанню оптоволоконного лазера під контролем магнітно-резонансної томографії (МРТ) в реальному часі.

Нейрохірурги з паризької лікарні Петьє-Сальпетрієр випробували нову технологію на восьми пацієнтах з неоперабельними метастазами раку в головний мозок, непіддатливими звичайній терапії. За прогнозами фахівців, кожному з хворих залишалися в середньому три місяці життя.

Під контролем МРТ через трьохміліметровий отвір в черепі пацієнтам в район пухлини вводили оптоволоконний лазерний катетер. Потім пухлинні клітини випалювали лазерним випромінюванням. Комп"ютерний датчик температури не допускав небезпечного перегрівання навколишніх тканин. Всі операції проходили під місцевим знеболенням. За словами нейрохірурга Олександра Карпентьє (Alexandre Carpentier), пацієнти, що знаходилися в свідомості про неприємні відчуття не повідомляли і були виписані з клініки в задовільному стані в середньому через 14 годин після операції.

Для повного видалення пухлин потрібно два і більше втручання. Ускладнень у вигляді крововиливу або судорожних припадків не спостерігалося. Повний цикл лікування пройшли шестеро з восьми пацієнтів. При контрольному обстеженні через дев"ять місяців в п"яти з них не було ознак рецидиву пухлини – настало повне видужання.

Випробування нової методики проходили під спостереженням Французького агентства безпеки медичної продукції (AFFSAPS). Для новаторських операцій використовувалося устаткування компанії Biotex Inc. і Центру раки Андерсона, розташованих в штаті Техас, повідомляє Лента.ру.
Зараз ви читаєте новину «Пухлину мозку вперше видалено під місцевою анестезією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути