пʼятниця, 03 квітня 2020 17:56

Пряжа для рукоділля: різні матеріали для різних речей

Пряжа для рукоділля: різні матеріали для різних речей
Пряжу роблять із трьох видів матеріалів

Пряжа, як вихідна сировина, лежить в основі кількох популярних хобі, в основному - в'язання. Для когось подібне рукоділля - можливість носити дизайнерські, унікальні, авторські речі. Для когось - додати в гардероб кофту або кардиган з елітної тканини. Для когось - спосіб провести час, в результаті якого в руках буде шарф, рукавиці, в'язана серветка або щось ще.

Видів пряжі безліч. Відрізняються мотки ниток не тільки брендом виробника, але складом, методом обробки, скруткою, плетінням, забарвленням. Детальніше зупинимося на матеріалах, із яких роблять пряжу. Адже саме на склад дивляться найчастіше перед тим, як купити пряжу.

Бавовна

З бавовняної пряжі роблять відносно легкі, весняні і літні речі на зразок топів або палантинів.

Бавовняні нитки відрізняються формою - випускаються у вигляді шнурків або у вигляді стрічок. Нитки можуть бути, як блискучими, з глянцевим відтінком, так і матовими. Також важливо відзначити товщину нитки і метод скручування.

Як правило, бавовну виробляють в декількох традиційних для цього матеріалу країнах. Це країни Азії та СНД, латиноамериканські країни, а також Північна Африка і Єгипет.

Вовна і напіввовна

Шерстяні речі - основа зимового гардеробу. В'язаний светр, жилет, шкарпетки і навіть комбінезони - це можливість довго зберігати тепло, як на вулиці, так і в домашній обстановці.

Найбільш затребуваною залишається пряжа з овечої вовни - вона відносно недорога, хоча багато що залежить від породи тварини. Так вовна вівці мериноса, наприклад, може бути дорожчою, так як цей матеріал більш комфортний, не колеться, зберігає тепло.

Крім того, пряжу роблять з козячої вовни. Однією з відомих порід, що дають шерсть для пряжі, вже довгі роки залишається ангорська коза.

Як екзотичний варіант можна відзначити пряжу з шерсті верблюда або альпаки, лаи і навіть собаки.

Напівшерстяні варіанти, як правило, містять у складі акрил і інші синтетичні добавки. Відсоток вовни варіюється - від декількох до 50%.

Синтетика

Не варто боятися синтетики, так як у цього матеріалу відмінні експлуатаційні властивості. Синтетична пряжа добре переносить прання, менше розтягується, зберігає насичений колір.

Як правило, пряжу роблять з мікрофібри, мікрополіестра, акрилу й іншої синтетичної сировини. Одним із брендів, який спеціалізується на синтетичній пряжі, є Alize Puffy.

Із синтетичної пряжі можна зв'язати відмінні предмети інтер'єру, пледи і покривала, килимки, а також елементи верхнього гардеробу.

Зараз ви читаєте новину «Пряжа для рукоділля: різні матеріали для різних речей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути