пʼятниця, 08 серпня 2008 10:14

Перше враження про людину правильне на 99%

Перше враження про людину правильне на 99%

Дослідники із Прінстона створили комп"ютерну програму, що дозволяє аналізувати емоційні характеристики людського обличчя. З її допомогою вчені змоделювали обличчя, які викликають найбільшу довіру й мають ознаки найбільшої домінантності.

Ще кілька років тому лабораторія в Прінстонському університеті (Prіnceton Unіversіty, США) під керівництвом доцента психології й PR Олександра Тодорова (Alexander Todorov) опублікувала результати дослідження сприйняття людиною облич навколишніх.

Довгий час дослідники вивчали, як відбувається миттєва оцінка облич візаві. І наскільки вірна інформація, що отримується у процесі одержання "першого враження". Виявилося, що оцінка, одержана при першому погляді, може досить точно передбачати, як побудується спілкування.

Одержавши такий результат, вчені не зупинилися на досягнутому. Вони вирішили знайти кількісні ознаки, які точно визначають, чи слід боятися співрозмовника, чи йому варто довіряти. Психологи спробували визначити риси обличчя, які точно відбивають уявлення людей про щастя або зрілість.

Випробуваним показали зображення незнайомих людей і попросили їх описати характерні ознаки, які можна побачити на кожній картинці. Вчені скоротили список виділених рис обличчя до дюжини найчастіше виділених: агресивність, неохайність і ще декілька відображень емоцій.

Потім психологи показали ті ж картинки іншій групі й попросили випробуваних оцінити ступінь виразності кожної із дванадцяти раніше виділених рис. З"ясувалося, що люди можуть зробити висновки за лічені частки секунди, ґрунтуючись на двох головних ознаках. Це "сила-слабість" і "безпека".

Фізіономія, яка заслуговує довіри, має підняті в посмішці куточки губ і круглі очі з майже здивованим поглядом. "Ненадійне" обличчя характеризується сердитим виразом з опущеними куточками губ і бровами, зведеними донизу до перенісся. Найменш домінантне - нагадує обличчя дитини з великою відстанню між очима й губами. А загрозливе обличчя складається із середніх показників ненадійного та домінуючого, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Перше враження про людину правильне на 99%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути