Серцево-судинні патології є причиною смерті в 63,6% в структурі загальної смертності в Україні. До факторів ризику, які підвищують ймовірність серцево-судинних захворювань, учені відносять паління, діабет, підвищений тиск, ожиріння, психосоціальні фактори.
Якщо є декілька з цих факторів, то ризик інфаркту міокарда зростає в 26 раз. Після інфаркту помирає 50% хворих протягом п"яти років.
Однією з причин розвитку серцево-судинних хвороб є процес атеросклерозу - утворення бляшок на стінках судин, в наслідок чого погіршується кровообіг. Розвиткові бляшок сприяє підвищення рівню шкідливого холестерину та шкідливі звички - паління та малорухливий спосіб життя.
"Паління - одне з найбільших зол нашого нашого суспільства. Лікарю, який сам палить, складно переконати пацієнта, що потрібно позбавитися від цієї звички. Я особисто кинув палити у 1995 році, до цього йшло до двох пачок цигарок за день. В Інституті теж заборонив палити, - розповів професор Олександр Пархоменко, член правління Європейської спільноти кардіологів, керівник відділу реанімації і інтенсивної терапії Національного наукового центру "Інститут кардіології імені академіка Н.Д. Стражеско" в інтерв"ю кореспондентові Gazeta.ua.
За словами Пархоменко, паління - незалежний фактор ризику інсульту, інфаркту. Якщо пацієнту з інфарктом міокарда призначено лікування, а він продовжує палити, то ефективність терапії знижується на 30%. Пасивне паління так само шкідливе, як і активне.
Найкращою профілактикою серцево-судинних хвороб є відмова від паління.
"Відмова від паління покращує прогноз життя для людини любого віку та статі", - підкреслив професор.
Для запобігання розвитку атеросклерозу лікар радить вживати червоне вино.
"Вибирайте якісний продукт, не дешевше 5 євро за пляшку. У червоному вині є природні біофлавоноїди, кверситін, які захищають стінку судин. Найголовніше, що вони - природні".
За день можна випивати 1-1,5 фужера вина.
"І не можна накопичувати. Тобто тиждень не вживати вина, а потім напитися. Корисні лише невеликі дози".
Солодка та жирна їжа - шкодить серцю, бо підвищує рівень шкідливого холестерину в крові.
Проте від сала у помірних дозах можна не відмовлятися.
"Сало потрібно їсти свіжим, до їди, тоді воно має жовчогінний ефект. Краще їсти з часником", - додав Пархоменко.
Фізичне навантаження повинно бути регулярним. Для серця корисна ходьба, плавання і велосипедні прогулянки.
Коментарі