понеділок, 02 березня 2009 14:52

Палеонтологи Перу знайшли унікального гігантського птаха (ФОТО)
5

Унікальне відкриття зробили палеонтологи з Музею Природної історії в Перу.

Місцеві дослідники виявили фрагменти черепа морського птаха, що мешкав близько 10 млн років тому.

Пелагорнітид, так назвали птаха, харчувався рибою. Ця істота мала витягнутий дзьоб з зубами. Пелагорнітиди з"явилися 50 млн років назад, 3 млн років тому назад вони зникли з обличчя землі у зв"язку зі змінами клімату.

Птах мав гігантські розміри. Згідно з припущеннями вчених, розмах його крил сягав 6 м.

Учені до сих пір сперечаються про те, які з сучасних тварин є родичами знайденого пелагорнітида. Одні стверджують, що стародавні мешканці морів ближчі до пеліканів. Інші - що до качок. "Пелагорнітиди - це одна з загадок палеонтології літаючих істот", - говорить палеонтолог з університету Північної Кароліни Ден Кепска.

Учені сподіваються, що за допомогою знахідки зможуть наблизитися до розгадки цієї таємниці. "Знахідка украй важлива для нашого розуміння ролі цих птахів в процесі еволюції. Череп допоможе прояснити відношення між іншими видами викопних птахів, залишки яких також знайдені в Перу", - говорить Кен Кемпбелл, куратор відділу палеонтології хребетних Музею природної історії в Лос-Анджелесі.

Раніше археологам вдалося виявити недалеко від столиці Перу безліч цікавих знахідок, включаючи залишки китів, дельфінів, черепах і пелагорнітидів.

Нагадаємо, що минулого року група орнітологів і палеонтологів з Єльського університету (Yale University), США, зуміла відновити забарвлення доісторичного пір"я, знайденого в Бразилії і Данії. Викопне пір"я має чітко виражений малюнок зі смуг, на зразок того, що ми спостерігаємо у сучасних птахів. Вивчення цих смуг під мікроскопом показало, що темні ділянки пір"я складалися з меланосом - клітинних структур, в яких здійснювався синтез темного пігменту меланіну. Учені сподіваються, що сліди меланіну дозволять їм відновити не тільки колір пір"я, але і хутра, шкіри, очей. До речі, по забарвленню птахів можна відновити характер їх шлюбних ритуалів і взаємин в парі.

За матеріалами Reuters, Вокруг Света, Инфокс

Зараз ви читаєте новину «Палеонтологи Перу знайшли унікального гігантського птаха (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути