четвер, 05 лютого 2009 09:30

У Колумбії знайшли рештки найбільшої змії, що коли-небудь жила на Землі (ФОТО)

 
Палеонтологи виявили в Південній Америці скам"янілі рештки найбільшої змії, що коли-небудь жила на Землі. Істота, яка є родичем сучасних удавів, жила близько 60 млн років назад, її довжина досягала 13 метрів, а вага перевищувала тонну.

Знахідка, зроблена у відкритому вугільному розрізі, може привести до перегляду уявлень про стародавній клімат Землі та еволюції рептилій.

Pештки гігантської змії виявили разом з скам"янілими кістками її жертв - крокодилів і черепах

Дослідники, професор Джейсон Хед з Торонто і його колеги з університетів Індіани та Флориди (США) виявили рештки гігантської змії разом з скам"янілими кістками її жертв - крокодилів і черепах - при розкопках в Колумбії. Хребці змії були знайдені в шарах, що зберегли залишки найдавніших відомих в Новому світі тропічних лісів, що існували тут 58-60 мільйонів років тому.

Ця змія є найбільшим земним хребетним в епоху після вимирання динозаврів 65 млн років тому. Палеонтологи визначили, що вона є родичем сучасного виду Boa constrictor, і присвоїли знахідці найменування Titanoboa cerrejonensis.

Гігантський розмір Titanoboa указує, що вона повинна була мешкати в умовах, коли середньорічна температура складала 30-40 градусів вище за нуль. Це істотно вище, ніж в сучасних тропіках, вказують учені. Виходить, що "тропічні ліси можуть існувати при температурах на 3-4 градуси вище, ніж в сучасних умовах", відзначає один з авторів роботи, Карлос Харамільо.

Якщо вірити існуючим кліматичним моделям, то через глобальне потепління до 2100 року температура на поверхні Землі підвищиться на 1,8-4 градуси Цельсія. Звістка про те, що тропічні ліси можуть при цьому не загинути, вселяє певний оптимізм.

Сьогодні найдовша змія на Землі - це азіатський сітчастий пітон, який може виростати до 10 метрів. А найбільшою масою може похвалитися зелена анаконда - змії цього виду можуть важити більше 220 кг.

Дослідники відзначають, що виявлений ними удав перевершує навіть тих рептилій, які з"являлися в голлівудських фільмах. "Змія, яка намагалася з"їсти Дженіфер Лопес у фільмі "Анаконда", поступається за розмірами тій, яку ми знайшли", - жартує палеонтолог Джонатан Блок

За матеріалами ВВС, РІА Новини, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У Колумбії знайшли рештки найбільшої змії, що коли-небудь жила на Землі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути