16-метровий кашалот помер на китайському пляжі

Автор: фото: REUTERS/China Daily
  Кашалот, якого знайшли рибалки на березі, не мав зовнішніх ушкоджень. Учені поки що не знають, від чого він помер
Кашалот, якого знайшли рибалки на березі, не мав зовнішніх ушкоджень. Учені поки що не знають, від чого він помер

У середу на пляжі неподалік від китайського порту Чангл Фучжан у провінції Фуцзянь рибалки виявили тіло мертвого кашалота. Він важить майже 20 тонн, має 16 м завдовжки та 8,6 м у діаметрі.

На тварині не виявили жодних зовнішніх ушкоджень. Науковці ще не знають, чому він опинився на березі. Професор Сайфулла Джааман з Інституту морських досліджень Борнео каже, що кити часом навмисне запливають на мілину, щоб не потонути на глибині.

Коли кашалоти помирають у морі, їхні внутрішні органи гниють усередині. Зрештою шкіра лопає, і вони потрапляють у воду. П"ять років тому таку 12-метрову масу, що нагадувала желе, викинуло на узбережжя Чилі. Деякі вчені припускали, що перед ними — невідомий вид гігантського восьминога. Пізніше науковці зі столичного Музею природничих наук підтвердили, що це були рештки мертвого кашалота.

У світі не існує стандартних процедур, щоб прибрати таку велику мертву тварину, коли вона опиняється на березі. Китайці планують перевезти кашалота до центру досліджень китів. Пізніше, ймовірно, скелет передадуть до океанського музею.

Кит у Тайвані вибухнув дорогою на обстеження

1970 року на пляж в американському штаті Орегон викинуло 13-метрового 7-тонного кита. Оскільки пляж громадський, займатися мертвим тілом довелося дорожній службі. Її працівники "нашпигували" тіло кита 500 кг динаміту і вирішили підірвати. Але вибух пролунав не в бік океану, як планувалося, а в напрямку берега. У результаті сотні людей забризкало рештками вже підгнилої тварини.
У Тайвані допомога піротехніків для роботи з мертвим китом не знадобилася. 17-метрова тварина вагою 50 тонн вибухнула від газових процесів в організмі, коли її перевозили вантажівкою на посмертне обстеження. Кров і нутрощі вкрили навколишні автомобілі та перехожих.

Зараз ви читаєте новину «16-метровий кашалот помер на китайському пляжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути