середа, 16 березня 2011 11:21

Офісне повітря загрожує серцевим нападом

Офісне повітря загрожує серцевим нападом

Американські та британські медики радять не сідати поряд з копіювальним обладнанням, щоб зберегти здоровими серце і легені. Згідно з даними останнього дослідження, опублікованого на сторінках журналу The Lancet, найчастіше серцеві напади трапляються не через надмірні навантаження або тривалий стрес, а з вини повітря, яким ми дихаємо.

Під час досліджень співробітники університету в Бірмінгемі встановили, що "останньою краплею" у розвитку низки багатьох смертельних захворювань стає атмосфера, забруднена частинками пилу і сажі розмірами менше десяти мікрон.

"Ці частинки суттєво підвищують ризик респіраторних захворювань, а також сприяють загусанню крові. А якщо ви страждаєте ішемічною хворобою серця, вони можуть викликати серцевий напад", - підкреслив професор медицини Йон Айрес.

Проникаючи в легені, частки бруду викликають запальні процеси, що істотно підвищують ризик інсультів, інфарктів і навіть виникнення ракових пухлин. Особливо від забрудненого повітря страждають астматики: частота нападів захворювання безпосередньо залежить від рівня концентрації шкідливих речовин в навколишньому середовищі.

Дослідники відзначають, що піша прогулянка по загазованій вулиці завдає легеням такої ж шкоди, як викурена сигарета. Медики рекомендують уникати основних автомагістралей, а при русі по міських вулицях вибирати ті маршрути, де по дорозі зустрічається максимальне число насаджень.

Британським медикам вторять їхні заокеанські колеги. Останні дослідження американських і австралійських фахівців з охорони навколишнього середовища продемонстрували, що рівень забруднення повітря у приміщеннях у два - п'ять разів перевищує аналогічні показники на вулиці. При цьому також підраховано, що 90% часу більшість людей проводять всередині приміщень - вдома і на роботі.

Поза вулицею основними джерелами атмосферних забруднень виявилися миючі засоби, освіжувачі повітря та деякі синтетичні поверхні. Зокрема, екрани телевізорів і моніторів випускають у повітря леткі органічні сполуки, здатні викликати ракові захворювання. Особливу увагу вчені звертають на небезпеку копіювальної техніки, від якої, за їхнім ствердженням, краще відсісти подалі і відгородитися живими рослинами.

Зараз ви читаєте новину «Офісне повітря загрожує серцевим нападом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути