вівторок, 13 травня 2008 13:33

Забруднене повітря викликає утворення тромбів у венах

Вдихання повітря, забрудненого мікроскопічними частинками сажі, збільшує ризик венозного тромбозу. До такого висновку прийшли американські учені за наслідками дослідження за участю двох тисяч жителів італійської Ломбардії, повідомляє журнал ArchivesofInternalMedicine.

Глибокий венозний тромбоз - формування тромбів в глибоких венах гомілки і стегна. Відрив тромбу і його міграція з потоком крові може призводити до небезпечного для життя ускладнення - тромбоемболії легеневої артерії.

Керівник дослідження Андреа Баккареллі (AndreaBaccarelli) і її колеги зіставили дані про захворюваність глибоким венозним тромбозом з результатами аналізу повітря на вміст частинок діаметром менше десяти мікрометрів. Гранично допустимий рівень цих частинок, встановлений Європейською комісією, складає 50 мікрограмів на кубічний метр.

З"ясувалося, що при збільшенні концентрації мікроскопічних частинок на десять мікрограмів на кубічний метр (протягом мінімум одного року) ризик розвитку глибокого венозного тромбозу зростає на 70%. Дослідження зразків крові показали також, що у людей, що проживають в умовах забрудненого повітря, час утворення тромбу зменшується.

Раніше було встановлено, що мікроскопічні частинки автомобільних вихлопів збільшують ризик інфарктів і можуть викликати проблеми з навчанням у дітей. Взаємозв"язок між забрудненням повітря і глибоким венозним тромбозом була виявлена вперше, повідомили учені, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Забруднене повітря викликає утворення тромбів у венах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути