Ексклюзиви
субота, 16 лютого 2008 18:17

Забруднення повітря вихлопними газами знижує інтелект

Забруднення повітря вихлопними газами знижує інтелект

Діти, які живуть у містах з інтенсивним автомобільним рухом, що призводить до забруднення атмосфери, мають коефіцієнт інтелекту (IQ) і пам"яті нижчий, ніж їхні однолітки, що дихають чистим повітрям, свідчить наукове дослідження.

Керівник американської дослідницької групи лікар Шакіра Франко Суглія з Гарвардського університету вважає, що забруднене автотранспортом навколишнє середовище так само негативно впливає на інтелект дітей, ніби їхні матері викурювали по десять сигарет щодня під час вагітності. За її словами, вплив забруднення повітря на стан серцево-судинної й дихальної систем організму вивчено докладно, але менш відомо про вплив поганої екології міста на розумові здібності, пише Суглія і її колеги у виданні Американський Журнал Епідеміології.

У дослідженні, що провели вчені, взяли участь 202 дитини віком 8-11 років, що живуть у Бостоні. Науковці за допомогою тестів зіставили пізнавальні функції дітей і з"ясувалося, що результати інтелектуальних тестів нижчі в тих дітей, які дихають забрудненим від автомобільних вихлопів повітрям. Науковці взяли до уваги такі чинники, як освіта батьків, мова спілкування в родині, вага при народженні, а також схильність до тютюнового диму, але результати залишилися колишніми.

Дослідження свідчить, що через забруднене вихлопними газами повітря коефіцієнт інтелекту IQ у середньому падає на 3,4 пункти. Діти, що дихають забрудненим повітрям, також гірше пройшли тести щодо словникового запасу, пам"яті та ерудиції.

Науковці мають намір проводити подальші дослідження в цій сфері, зокрема щодо виявлення впливу автомобільних вихлопів на виникнення хвороб Альцгеймера й Паркінсона, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Забруднення повітря вихлопними газами знижує інтелект ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути