Ексклюзиви
вівторок, 19 жовтня 2010 10:01

Негаразди роблять людину сильнішою - психологи

Негаразди роблять людину сильнішою - психологи
Багаторічне широкомасштабне дослідження наслідків несприятливих подій на психічне здоров'я жителів США засвідчило, що неприємності, очевидно, сприяють подальшій адаптації та стійкості психіки.

Провідний автор Марк Сірі з Державного університету в Буффало (штат Нью-Йорк, США) нагадує, що дані, отримані його групою, суперечать попереднім дослідженням, які з'ясували, що несприятливі події негативно впливають на психічне здоров'я і загальний стан людини, і тому чим більше негараздів, тим більше шансів отримати сумні наслідки.

Цього разу вчені з 2001 по 2004 рік неодноразово опитували 2 398 осіб. В кінці дослідження виявилося, що люди, які пережили великі неприємності, володіють кращим психічним здоров'ям в порівнянні з тими, у кого негараздів було мало або не було зовсім. З одного боку, внаслідок лих у респондентів реєструвалися функціональні порушення, симптоми посттравматичного стресу і зниження задоволеності життям. Але згодом, коли тих же людей стосувалися проблеми меншого масштабу, вони реагували на них більш спокійно в порівнянні з тими, хто "життя не нюхав".

Дослідження не дозволяє встановити чіткий причинно-наслідковий зв'язок між амплітудою негараздів і психічною стійкістю. Але все ж учені роблять обережне припущення: в помірних дозах неприємності можуть сприяти формуванню якихось захисних механізмів.

Нагадаємо, раніше було з'ясовано, що почуття глибокої пригніченості, відоме як депресія, - необхідний елемент для людини на шляху його формування як сильної особистості. Незважаючи на свої явно негативні симптоми, вона несе цілком певну позитивну функцію, будучи не тільки захисним бар'єром, а й станом, що сприяє значним досягненням.

За матеріалами Компьюлента, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Негаразди роблять людину сильнішою - психологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути