понеділок, 18 жовтня 2010 09:43

Ученим вдалося виявити ген депресії

Ученим вдалося виявити ген депресії

Вчені виявили ген, активність якого в нейронах головного мозку, очевидно, відповідає за симптоми депресії, що може призвести до появи нового покоління медичних препаратів для боротьби з поширеним розладом.

Про це повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі Nature Medicine.

Автори публікації, група вчених під керівництвом професора Рональда Дюма (Ronald Duman) з Єльського університету, використовували проби тканин головного мозку померлих пацієнтів, у яких незадовго до смерті була діагностована депресія. Порівняння їх генетичної активності в клітинах з аналогічним показником у пацієнтів, що не страждали на це захворювання, виявило удвічі збільшену активність гена MKP-1.

Цей ген вже відомий вченим тим, що впливає за активацію внутрішньоклітинного молекулярного процесу, критично важливого для виживання нервової клітини. Збій у роботі цього процесу призводить до різних фізіологічних розладів, і ген MKP-1 виконує його блокування.

Дослідники показали, що трансгенні миші, у яких робота цього гена була примусово "заблокована", виявляли надзвичайно високу стійкість до стресових ситуацій, тоді як гризуни з додатково активованим MKP-1 виявляли симптоми клінічної депресії.

Активація MKP-1, що призводить до широкого спектру збоїв в роботі нейронів, може пояснювати, чому у різних людей симптоми депресії можуть відрізнятися. Більше того, ця робота виявляє причини, через які препарати-антидепресанти, що підбираються у кожному конкретному випадку з конкретних клінічних проявів хвороби, працюють для одних пацієнтів і виявляються безсилими для інших.

При цьому 40% пацієнтів у всьому світі, що вживають антидепресанти, взагалі виявляються несприйнятливі до ліків. Тільки в США депресія супроводжує щоденний побут 16% населення, виливаючись у загальні щорічні економічні втрати в 100 мільярдів доларів.

"Ген MKP-1 може бути основною причиною або, принаймні, ключовим гравцем в аномаліях роботи клітин головного мозку, що призводять до депресії", - сказав Дюма, слова якого наводить прес-служба університету.

Автори статті вважають, що їхня робота може послужити основою для пошуку нових типів антидепресантів, що дають гарантований результат.

Нагадаємо, нещодавно вчені виявили "гени Мафусаїла". У щасливих власників таких генів набагато більше шансів дожити до ста років, навіть якщо вони будуть вести нездоровий спосіб життя.

За матеріалами РИА Новости, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ученим вдалося виявити ген депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути