понеділок, 20 вересня 2021 14:51

Найцікавіше про весільний коровай: "підошву" часто просять для дітей, які погано говорять

Восени в Україні найчастіше відбуваються весілля. У більшості регіонів серед весільної випічки центральне місце посідає коровай. За тим, як він удався, загадують, як житиме молоде подружжя, розповіла Gazeta.ua етнологиня, дослідниця традиційних хлібів Світлана Творун із Вінниці.

Автор: надане Світланою Творун
  Етнологиня Світлана Творун розповіла про символи весільного короваю
Етнологиня Світлана Творун розповіла про символи весільного короваю

"Весільний коровай має триярусну структуру - "підошва" чи "денце", "основа" й "прикраси" або "оздоба". Найпершим на деко кладуть "підошву". Зазвичай це тонкий корж із житнього борошна. Можна припустити, що призначався для померлих предків. "Підошву" не ділять між родичами, а цілою віддають музикам. На Поділлі вірять, що людина, яка з'їсть шматочок підошви, буде балакучою і гострою на язик. Тому підошву в музик часто просять для дітей, які погано говорять", - поділилася дослідниця.

Основу короваю роблять зі здобного дріжджового тіста із пшеничного борошна найвищого ґатунку.

"У селі Росоша Липовецької громади на Вінниччині на основу під центральну шишку кладуть одну срібну монету, щоб молодята були заможними. Кому з подружжя попадеться монета, той розпоряджатиметься сімейним бюджетом. У багатьох подільських селах збереглася традиція пхати в основу два сирих яйця. Коли розрізають коровай, то їх із тістом віддають молодятам. Символізують плідну силу подружжя", - розказала Світлана Творун.

Автор: надане Світланою Творун
  Такі весільні короваї випікають в селі Миролюбівка на Вінниччині
Такі весільні короваї випікають в селі Миролюбівка на Вінниччині

Оздобу короваю роблять у вигляді квітів, шишок, пташок, завитків.

"Переважно прикраси виготовляють із того ж тіста, що й коровай. Проте є випадки, коли оздоблення роблять з окремо замішаного прісного тіста. Такі прикраси після випічки залишаються світлішого кольору, але на смак тверді й сухі. Іноді світлі прикраси зберігають як оберіг.

Для випічки весільних короваїв запрошують найближчих родичок і сусідок, які живуть щасливо у першому шлюбі. Важливо, щоб ліпити й місити коровай ішли молодиці, чиї діти ще не одружені. Майже кожна дія в процесі виготовлення супроводжується піснями", - додала Світлана Олександрівна.

Повний текст розповіді Світлани Творун читайте у свіжому номері журналу "Країна" за 16 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наречена повинна виходити заміж невинною. Вінок - ознака цноти: які забобони прижилися в Україні

У селі Байківка на Вінниччині для запрошення на весілля старійшини роду випікають особливий калач. Уся його поверхня обліплена знаками сигми. Ним запрошують найстарішого чоловіка в родині. Це може бути дід чи прадід. Якщо проживає з дружиною, то запрошують обох.

Зараз ви читаєте новину «Найцікавіше про весільний коровай: "підошву" часто просять для дітей, які погано говорять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути