Ексклюзиви
четвер, 06 грудня 2012 12:59

На Житомирщині відновили роботу папірні за технологією 17 століття

Минулого тижня в історико-культурному комплексі "Замок Радомисль", що в Житомирській обл, відкрили паперову фабрику. В ній папір виготовлятимуть ручним способом за технологією 17 століття.

"Саме на цьому місці архімандрит Києво-Печерської лаври Єлисей Плетенецький заснував першу в центральній Україні фабрику з виробництва паперу з коноплі, льону і кропиви. Все це замочували, а потім кип'ятили. Через 2 місяці цю масу вручну перебивали на спеціальних машинах. Готову пульпу виливали у форми, під пресом вичавлювали зайву рідину і просушували", - розповів кореспонденту Gazeta.ua директор музею Віктор Москалець.

"Готовий папір сплавляли Микою, Тетеревом і Дніпром до лаври. 1616 року на радомишльському папері надрукували першу книгу Києво-Печерської лаври – "Часослов". Через 80 років папірня була зруйнована. Через 300 років ми її відновили", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїку викладають із золотом і стразами

На церемонію відкриття завітав заступниця міністра культури Олександра Губініна, генеральний директор Києво-Печерського заповідника Любомир Михайлина, Директор музею Трипілля Олександр Поліщук, академік Микола Жулинський, директор музею Івана Гончара Петро Гончар та художник Анатолій Гайдамака.

"Папір, виготовлений на цій папірні, був міцним і довговічним, він міг зберігатися століттями. Для того, щоб папір не псували комахи, в паперову сировину додавали лушпиння цибулі, часнику і пелюстки васильків", - розповів Віктор Москалець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сумки плетуть із рекламних листівок

З початку грудня всі відвідувачі історико-культурного комплексу можуть спостерігати за виготовленням паперу старовинним способом. В майбутньому за допомогою друкарського верстату на щойно виготовлений папір можна буде наносити текст.

"Ми плануємо в цій майстерні поставити типографський станок. На ньому кожен бажаючий зможе самостійно виготовити папір, а потім ще і надрукувати на ньому молитву. Це буде цікаво не лише дітям, а й дорослим. Аркуш, виготовлений за старовиною технологією , здатен зберігатися століттями. Він цілком може стати вашою сімейною реліквією", - сказав Віктор Москалець.

 

Зараз ви читаєте новину «На Житомирщині відновили роботу папірні за технологією 17 століття ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути