пʼятниця, 17 серпня 2012 22:10

Ольга Богомолець дасть стипендію іноземним науковцям за українські домашні ікони
8

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Директор і власниця музею української домашньої ікони співачка і меценат Ольга Богомолець наступного року готова надати дві стипендії науковцям із західних університетів, якщо вони приїдуть в Україну і напишуть наукову роботу про українські ікони.

Музей знаходиться в замку Радомисль у Радомишлі Житомирської області, в який Богомолець 5 років тому перетворила колишню папірню і млин. Спеціально для зарубіжних гостей власниця виділить два номери в замку, де вони зможуть жити і працювати.

"Запрошуємо науковців із-за кордону, тому що дуже важливо, щоб про українську домашню ікону знали там. В Україні вже знають. Тут кожен може мати доступ до ікон і описати їх. Але питання, як донести цю інформацію до світу.  Її потрібно передати на захід. Найкраще популяризувати її на заході може виходець звідти. Зайнятися цим повинні слов'янські університети за кордоном. Ми будемо до них звертатися, апелювати. Дамо стипендію, щоб науковці з-за кордону могли приїхати, жити у замку Радомишль, харчуватися і працювати", - розповіла Богомолець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 50 тонн сміття вивезли із "Замку Радомисль"

Розмір стипендії вона ще не визначила.

"Тільки два місця пропонуємо, тому що у нас є кімната, де можуть жити дві людини. Троє - це забагато, а одному це буде просто складно. Якщо двоє зможуть приїхати, їм буде легше. Житимуть у замку, матимуть доступ фотографування і до бібліотеки. У нас є в замку велика бібліотека. Є все, що видавалося в Україні щодо іконопису. Зацікавлення вже виявляють науковці з Італії і Сполучених Штатів", - зазначила меценатка.

Власниця історико-культурного комплексу "Замок Радомисль" також запрошує оселитися в замку художників і змальовувати тутешні пейзажі. Мета - створити альбом "Замок Радомишль" очима художників світу.

"За 5 років ми пройшли великий шлях від смітника до музею. Хочемо взяти по двоє художників із різних країн, які будуть писати картини з замку, по дві картини, і залишати нам одну. Ми їх приймаємо, забезпечуємо житлом. Хочемо, щоб про наш музей дізналися у світі і щоб сюди приїздили туристи", - поділилася задумом Богомолець.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Богомолець дасть стипендію іноземним науковцям за українські домашні ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі