середа, 05 жовтня 2011 00:45

50 тонн сміття вивезли із "Замку Радомисль"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Відвідувачка розглядає образи в музеї домашніх ікон ”Душа України” в історико-культурному центрі ”Замок Радомисль” у місті Радомишль на Житомирщині. Усі куплені на барахолках
Відвідувачка розглядає образи в музеї домашніх ікон ”Душа України” в історико-культурному центрі ”Замок Радомисль” у місті Радомишль на Житомирщині. Усі куплені на барахолках

Близько 5 тис. домашніх ікон різних епох зібрали в музеї "Душа України". Його відкрили 30 вересня в місті Радомишль на Житомирщині разом з історико-культурним центром "Замок Радомисль".

Ініціатор створення музею — правнучка академіка Олександра Богомольця 44-річна Ольга Богомолець проводить першу екскурсію. Серед 20 відвідувачів — нардеп Олесь Доній, брат екс-президента Віктора Ющенка — Петро, художник Іван Марчук та лідер гурту "ДахаБраха" Влад Троїцький. Ікони збирали протягом 15 років, розповідає Ольга Богомолець. Підводить до вирізьбленого на камені Миколи Чудотворця. Називає його перлиною своєї колекції.

— Це придорожня ікона. На неї люди молилися, які йшли в дорогу. Всі зібрані образи куплені на барахолках. Я принципово не брала їх у людей з домівок. Зараз тут представлені ікони, намальовані як професіоналами, так і народними умільцями, — просить пройти далі в галерею. Вона поділена на різні частини. Кожна відповідає певному регіону України. Ікони повісили на стіни, де-не-де біля них стоять скрині. Це також частина колекції.

— Найстаріший образ датований XVII століттям, мій улюблений, — продовжує Ольга, показуючи на велику ікону зі святим. — На вікнах башні замку стоїть ціла колекція древніх прасок.

"Замок Радомисль" відкрили на місці колишньої триповерхової паперової фабрики Києво-Печерської лаври. Забезпечувала папером усю тогочасну Лівобережну Україну. На її продукції надрукували першу церковну книгу українців "Часослов". Будівлю з усіх боків омивають річки Мика й Тетерів. Усередині замку в залі б'є підземне джерело. В ньому живе жаба. Товщина стін — 1,5 м. Перекриття поверхні дерев'яне.

— Папірню заснував 1612 року архімандрит лаври Єлисей Плетенецький. Знищили за часів руїни. Відбудували її у ХІХ столітті за проектом архітектора Пекарського. Він точно відтворив те, що було. За часів СРСР тут був млин. Працював до 1989-го. Коли реставрували, вивезли 50 тонн сміття, — розповідає історик Юрко Рудницький, який допомагав у відновленні будівлі.

2007-го приміщення викупила Ольга Богомолець. Реставрували чотири роки.

На відкритті центру влаштували лицарські бої. Із учасників жінок була лише 20-річна Ірина Письменна.

— Рубаємо на повну силу. Без травм не обійшлося. Мені вибили вказівний палець.

Зараз ви читаєте новину «50 тонн сміття вивезли із "Замку Радомисль" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути