Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2010 15:38

На супутнику Сатурна знайшли рідку воду

На супутнику Сатурна знайшли рідку воду

В останньому номері науковий журнал Icarus розповів про те, що під поверхнею Енцелада, одного з супутників Сатурна, цілком вірогідно може знаходитися рідка вода та умови, достатні для існування життя.

Зонд "Кассіні" декілька разів пролітав низько над поверхнею Енцеладуса, фотографуючи його поверхню і вивчаючи склад гейзерів на його поверхні. Під час польоту в березні 2008 року, плазмовий спектрометр зонду зареєстрував велику кількість негативно заряджених іонів води.

Такі іони створюються у великих кількостях в місцях, де молекули води рухаються зі значною швидкістю. Точно така сама картина спостерігається у великих земних водоспадах, або океанських хвилях.

Ці результати є ще одним доказом того, що під крижаною кіркою Енцеладуса знаходиться океан рідкої води. Супутник зареєстрував також атоми вуглецю, а там де є вода, вуглець і тепло, достатнє для підтримки води в рідкому стані, існують достатні умови для утворення життя.

Енцелад є одним з супутників Сатурна. Астрономи знайшли його в 1789 році. Цей супутник має діаметр 500 км і обертається навколо Сатурна по майже круговій орбіті на відстані в 238 тисяч кілометрів від поверхні. Поверхня Енцелада відображає майже 90% світла, падаючого на нього, що є рекордним для нашої сонячної системи.

Gazeta.ua за матеріалами Tvn24

Зараз ви читаєте новину «На супутнику Сатурна знайшли рідку воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути