понеділок, 19 жовтня 2009 15:39

Бомбардування Місяця дало очевидні результати - NASA

Бомбардування Місяця дало очевидні результати - NASA
9 жовтня 2009 NASA вдарило по Місяцю ступенем ракети, відстикувався від зонда LCROSS. Ідея полягала в тому, щоб проаналізувати стовп пилу, який повинен був би зметнуться на кілька десятків кілометрів.

Далі - за допомогою спектрометрів пошукати в цій пилу сліди води. Так вчені хотіли перевірити гіпотезу про те, що в кратерах нашого природного супутника є замерзла вода. Особливо - у кратерах на Південному полюсі, куди сонячні промені майже ніколи не потрапляють.

Упорядники дорогого експерименту (одна зонд коштував близько 80 мільйонів доларів) обіцяли барвисте шоу - мовляв, буде видно з Землі в аматорські телескопи. NASA вело пряму трансляцію. І демонструвало кадри падіння ракети - пролетівши крізь хмари вибуху, LCROSS знімав перед тим, як самому розбитися. Спостереження вели і численні обсерваторії на Землі. Але шоу не вийшло - на превеликий жаль мільйонів глядачів, та й самих вчених ніякої спалаху помітно не було.

В кінці листопада буде відомо, чи є на Місяці вода

Проте, як тепер запевняє NASA, хмара пилу все-таки злетіло. Хоча і на дуже маленьку висоту. І його нарешті вдалося розглянути на фотографіях високої роздільної здатності, переданих з LCROSS - американське космічне агентство оприлюднило їх. І повідомило, що після зіткнення ракети з кратером на поверхні Місяця утворилася воронка діаметром майже 30 метрів.

"Думаю, що лише ми змогли зафіксувати викид," - говорить Ентоні Колапріт (Anthony Colaprete), один з керівників проекту.

За словами, вченого в момент зйомки пил зметнулася всього лише на кілометр. А з Землі було б помітно, якби хмара піднялося хоча б на два кілометри - тоді б його підсвітили сонце і зробило видимим в телескопи.

У той же час прилади, встановлені на іншому зонді LRO, свідчать: нині пил піднялася приблизно на 15 кілометрів. Але хмара це рідкуватий, щоб бути помітним у видимому діапазоні.

На питання: "То чи є на Місяці вода?" Колапріт відповідає: "Шукаємо". Результати очікуються до середини листопада.

За матеріалом: Комсомольская правда

Зараз ви читаєте новину «Бомбардування Місяця дало очевидні результати - NASA». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути