пʼятниця, 17 квітня 2009 15:36

Під льодом Антарктики знайшли дивовижну екосистему (ФОТО)

Автор: sciencemag.org
 

Учені встановили, що в солоному озері під льодом Антарктики вже півтора мільйони років без сонячного світла живуть мікроби. Сліди мікроорганізмів дослідники виявили в криваво-червоному потоці, котрий витікає з льодовика Тейлора, повідомляється в статті, опублікованій журналом Science.

Незвичайні крижані водоспади червоного кольору полярники знайшли ще в 1911 році. В середині минулого століття учені встановили, що колір потоку додає залізо, що міститься в льоду. Вода, як виявилось, поступає назовні із стародавнього солоного озера.

Після відступу води 4-1,5 мільйона років назад озеро виявилося запечатаним товстим шаром льоду. Оскільки в озерній воді в чотири рази більше солі, ніж в океанській, вона не замерзає навіть при мінус 10 градусах за Цельсієм. Дістатися до самого озера ученим не вдалося, оскільки воно розташоване дуже глибоко, відзначає агентство AP, і висновки про життя під льодом зроблені за непрямими ознаками.

Проте, дослідники під керівництвом Джил Мікукки з Гарвардського університету змогли пояснити, як саме мікроорганізми підтримують свою життєдіяльність. При відсутності сонячного світла і живильних речовин, що поступають ззовні, організми отримують життєву енергію, відновлюючи розчинені у воді сульфати і окисляючи їх. Унікальний метаболізм цих мікробів не має аналогів в інших екосистемах.

Існування незалежної екосистеми під льодом Антарктиди, без світла і тепла, в майбутньому дозволить вченим зрозуміти, чи може життя існувати в схожих умовах за межами Землі, пояснює Джон Пріску з Університету штату Монтана. Поки можна лише припускати, чи є мікроорганізми під крижаними шапками Марса або в океанах супутника Юпітера Європи.

РІА"Новости", Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Під льодом Антарктики знайшли дивовижну екосистему (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути