четвер, 12 листопада 2009 19:04

На Місяці знайшли воду

Американські астрономи знайшли на Місяці кратер із льодом. Припускають, що йому мільярди років.

— Поки що невідомо, скільки води є на Місяці. Відкриття свіже, учені його обговорюють, — каже Іван Крячко, 49 років, працівник Головної обсерваторії Національної академії наук України. — У США планують до 2030 року створити там постійну станцію. Якщо є вода, ситуація полегшується — не треба буде везти її з Землі. Із часом можна буде вирощувати на Місяці рослинну їжу. Астронавти почнуть його обживати.

Замерзлу воду вивили під час експерименту. Супутник американського Національного аерокосмічного агентства відправив на Місяць два зонди, які врізалися в кратер на полюсі планети. Першим об поверхню вдарився порожній ракетний прискорювач, який пробив діру в твердому ґрунті на 20 м. Від удару на 9 км піднявся місячний пил. Із ним у космос злетіли крихти льоду. Їх одразу зловив другий зонд, який вклинився в Місяць на 4 хв. пізніше. Він устиг передати на землю зображення.

Завдання астрономів — визначити глибину покладів льоду і з"ясувати їх походження. Місяць ніколи не мав атмосфери, морів і річок. Одна із версій — воду занесли метеорити та комети.

Зараз ви читаєте новину «На Місяці знайшли воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути