пʼятниця, 14 червня 2013 11:42

На Рівненщині найдовшу вузькоколійку у Європі називають "кукушкою"
7

Фото: Фото: Олексій Преображенський

Вузькоколійну залізницю на Рівненщині вважають однією з найдовших у Європі, протяжність її - 106 км. Вузькоколійна залізниця шириною 750 мм від Антонівки до станції Кухітська Воля була побудована 1895 року.

Полотно вузькоколійного трамвая має ширину 1000 мм, а звичайного ширококолійного - 1520 мм. Раніше цією залізницею перевозили ліс, торф, промислові та господарські товари. Згодом у пасажирських вагонах із тепловозом випуску 1958 року - мешканців Полісся. Вузькоколійні потяги в Україні та Європі здебільшого використовуються на "дитячих залізницях".

Щодня від станції Антонівка Володимирецького району о 7 годині ранку потяг прямує до станції Зарічне, райцентру на Півночі Рівненщини. Час у дорозі— 4 години. Максимальна швидкість поїзда — 40 кілометрів на годину, середня - 25-30 кілометрів за годину.

"У нас це популярний транспорт, особливо у базарні дні та влітку. Кажемо "кукушка" або поїздок, бо кажуть, колись перші дві букви тепловоза поїзда починалися із "КУ". Їде потяг довго, бо дуже повільний. Туалету у ньому немає. Квиток коштує пару гривень, є всього один провідник", - розповіла мешканка Зарічного Надія Павлівна.

Поїзд їде по мосту через річку Стир у селі Млинок. Це єдиний великий дерев'яний залізничний міст в Україні. Його довжина 153 метри. А сполучає він два райони — Володимирецький і Зарічненський, побудований у 1906 році.

Про поліський трамвай, як охрестили вузькоколійку, в Україні знімають фільми, телевізійні передачі. Багато іноземців приїжджають, аби поїздити мальовничими місцями на поїзді, на шляху якого кілька річок та безліч озер. З 2010 року найдовша в Європі діюча вузькоколійка є центром етно-тур-фесту "Бурштиновий шлях". За перші два роки тут побували понад 16 тисяч туристів.

28-30 червня 2013 року організатори запрошують знову побувати на фестивалі, який відбудеться у селі Хиночі Володимирецького району на Рівненщині.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині найдовшу вузькоколійку у Європі називають "кукушкою" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути