понеділок, 15 листопада 2010 09:57

На Марс відправлять перший безпілотник (ФОТО)

Незабаром може початися зовсім новий етап вивчення Марса. На допомогу всюдиходам прийде авіація у вигляді "Повітряного дослідника навколишнього середовища регіонального масштабу" (Aerial Regional-Scale Environment Surveyor, ARES).

Проект розробляється у НАСА, керує ним Джоел Левін.

"Існує цілий клас вимірювань, які можна виконати лише за допомогою літальних апаратів. По-перше, вимірювальний прилад повинен розташовуватися в декількох кілометрах над поверхнею планети. По-друге, він має пеербувати там якийсь час, причому в русі", - підкреслив Левін.

Основна мета безпілотника майбутнього полягає в пошуку в атмосфері Марса речовин і слідів хімічних реакцій. А саме газів, які можуть свідчити про наявність біологічної активності: метану, аміаку, закису азоту. Оскільки ці сполуки є короткоживучими, вони не накопичуються в атмосфері в таких кількостях, щоб їх помітив зонд. Через них треба пролетіти.

У дрона є і ще одна очевидна перевага. Йому не важко подолати пересічену місцевість - гори, вулкани, глибокі долини і каньйони. Наприклад, в південній півкулі Марса є район, поритий ударними кратерами настільки, що всюдиходу туди шлях закритий.

Ідеєю відправки літального робота на Марс Джоел Левін загорівся близько десяти років тому. Все почалося із запитань до авіаінженерів з розпитуваннями, чи зможе літак літати в атмосфері Марса. Сьогодні прототипи ARES вже проходять випробування в аеродинамічній трубі Дослідницького центру Ленглі.

Безпілотник планується запустити на ракеті "Дельта-4". На Червону планету він прибуде через дев'ять місяців, пише Компьюлента.

За 12 годин до виходу на марсіанську орбіту космічний корабель викине модуль AeroShell, який допоможе Дрону не згоріти в щільних шарах атмосфери. Приблизно в 30 км над поверхнею ARES покине захисну оболонку, розгорне крила і включить реактивні двигуни. Його політ почнеться в 1,5 км над планетою.

Літак буде працювати на ракетному паливі. Коли воно закінчиться, ARES сяде на Марс і продовжить функціонувати як стаціонарна лабораторія.

Джоел Левін вважає, що це важливий проміжний крок до доставки на Марс людини. До першого польоту, втім, ще далеко - близько п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «На Марс відправлять перший безпілотник (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути