четвер, 01 грудня 2011 09:03

Могилу Оскара Уайльда покрили склом, щоб захистити від поцілунків прихильниць

Могилу Оскара Уайльда покрили склом, щоб захистити від поцілунків прихильниць

Пам'ятник на могилі Оскара Уайльда на кладовищі Пер-Лашез у Парижі покрили товстим захисним склом. Як повідомляє Agence France-Presse, це було зроблено для того, щоб позбавити скульптурну композицію від згубного впливу поцілунків шанувальників письменника - за багато років пам'ятник покрився жиром від губної помади.

Над могилою Уайльда стоїть крилатий сфінкс з каменю роботи скульптора Джейкоба Епстайна. До 1985 року сфінкс знаходився в досить хорошому стані, проте потім його все частіше стали покривати графіті, й надгробок неодноразово чистили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оскар Вайльд замість шарфа носив на шиї змію

Агентство зазначає, що наприкінці 1990-х років шанувальники Уайльда заклали незвичайну традицію: вони стали цілувати надгробок, і за кілька років пам'ятник покрився шаром губної помади. І хоча барвник, що міститься в косметиці, з часом випаровується, жирова основа залишається на сфінксі помітною, що погано позначається як на стані кам'яної статуї, так і на його зовнішньому вигляді.

У результаті до 111-річчя від дня смерті Оскара Уайльда - 30 листопада 2011 року - сфінкса було вирішено обнести захисним скляним огородженням. Проект реалізований Ірландським культурним центром.

Зараз ви читаєте новину «Могилу Оскара Уайльда покрили склом, щоб захистити від поцілунків прихильниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути