пʼятниця, 15 липня 2011 20:11

Українські вчені придумали, як економити місця на кладовищі

Українські вчені придумали, як економити місця на кладовищі

Українські вчені придумали, як зекономити місця на кладовищах. Вони пропонують замість традиційних похоронів або кремації заморожувати небіжчиків в азоті.

Тіло заморожують при низьких температурах і розбивають ультразвуком в дрібний порошок. Такий метод в 5-6 разів дешевше звичайної кремації і не приносить шкоди природі, пише "Сегодня".

Винахідники пропонують заморожувати труну з покійним в рідкому азоті при температурі -196 ° С. Труп стає крихким як скло. Після ультразвукового удару тіло розсипається на дрібний порошок. Перероблену масу висушують і отримують 15-20 кілограмів мінеральних солей і органічних речовин. Суміш кладуть у картопляну або кукурудзяну урну і закопують в землю.

За півроку останки померлого перетворюються на компост. На такій могилі, замість хреста, пропонують висадити квіти або дерево. До слова, Київ може стати першим в світі містом, де померлих ховатимуть саме таким способом.

Українські розробники кріогенної кремації підрахували, що перетворення тіла в порошок в 6-7 разів дешевше вогонь, оскільки природний газ дорожчий за азот. До того ж, нинішні крематорії викидають в повітря небезпечні сполуки, серед них - діоксини і випаровування ртуті.

Ще 8 років тому київські вчені провели вдалі експерименти на тваринах. У 2004 році Київрада дозволила ввести новий метод кремації в столиці, однак грошей на реалізацію проекту не дала. Для його старту потрібно 800 тисяч гривень.

Тим часом ініціативу перехопили шведи і цього року місцевий крематорій перепрофілюють у так званий проматорій.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені придумали, як економити місця на кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути