четвер, 05 вересня 2013 08:52

Мальовничий кратер згаслого вулкана Вау-ан-Намус називають "серцем Сахари"

Мальовничий кратер згаслого вулкана Вау-ан-Намус називають "серцем Сахари"
Фото: bigpicture.ru

Вау-ан-Намус - це кратер згаслого вулкана, розташований в одному з найбільш віддалених місць у Лівії, глибоко в пустелі Сахара, майже в самому її географічному центрі.

Вулканічне поле становить близько 4 км в ширину і воно оточене чорними відкладеннями попелу шириною в 10-20 км, який яскраво виділяється на тлі жовтої пустелі. На дні кальдери знаходиться 120- метровий попільний конус - власне, джерело попелу, - а також три маленьких солоних кольорових озера.

Назва Вау-ан-Намус означає "Оазис або Кратер комарів", тому що оточуючі дрібні озера кишать комарами. А значить для візиту туди просто життєво необхідно антимоскитний засіб. Джерело питної води, розташоване поруч і на тій же висоті, що і солоні озера, - це цілком звичайне явище в Сахарі. Через наявність прісної води в цьому віддаленому вулкані, Вау-ан-Намус завжди вважався важливим джерелом води для караванів по шляху з Вау-ель-Кабір в Ребіану і оазис Куфра, далі на південний схід Лівії.

Вперше цей мальовничий вулкан був описаний в роботах Карла Моріца фон Бермана (1862) і  Жерара Рольфса ( 1881), хоча вони ніколи не були в цьому місці. Напевно, першим європейцем біля вулкана став француз Лорен Лапьєр (1920). Лапьєр був військовим офіцером, якого взяли у полон і вели у Куфру через Вау-ель-Кабір і Вау-ан-Намус. Коли його відпустили через кілька років, він зміг описати це місце.

Приблизно через 11 років італійський геолог Ардіто Дезіо дістався до Вау-ан-Намус під час свого знаменитої довгої подорожі на верблюдах. Під час своєї геологічної експедиції Дезіо також відвідав Джалу, Мараду, Вау-ель-Кабір, Тмассу і Куфру. Він опублікував перший геологічний опис вулкана у 1935 році. Після Другої світової війни вулкан відвідало кілька вчених, включаючи географа Ніколауса Беньяміна Ріхтера, який кілька разів оглядав вулкан і опублікував книгу про свою подорож у 1960 році. З тих пір вулкан не раз відвідували геологи, геофізики і туристи.

За останні 20 років Вау-ан-Намус став однією з головних визначних пам'яток, що привертає туристів, які відвідували пустелю Лівії в цілому і регіон Феззан зокрема.

Зараз ви читаєте новину «Мальовничий кратер згаслого вулкана Вау-ан-Намус називають "серцем Сахари"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути