Ексклюзиви
середа, 07 липня 2010 15:29

Літак на сонячних батареях вирушив у перший навколосвітній політ (ФОТО)

Перший у світі аероплан на сонячних батареях Solar Impulse (інша назва - HB-SIA) вирушив сьогодні у 25-годинний випробувальний політ. Літак злетів з аеродрому Пайерн, який розташований на заході Швейцарії.


Будівництво літального апарата було завершене минулого року. За півроку він встиг зробити десять денних вильотів, один з яких тривав 14 годин. Тепер авіа-конструктори хочуть провести політ за відсутності сонячного світла.

Апарат під управлінням Андре Бошберга, несе на собі 11 628 сонячних осередків, чотири двигуни і полімерні літієві батареї. "Імпульс" має крила розмахом 63,4 метра, при вазі всього в 1,6 тонни. "Сонцеліт" розвиває крейсерську швидкість у 70 кілометрів на годину.

Весь день апарат триматиме висоту 8,5 кілометрів, а у випадку дозволу на нічний політ, Андре Боршберг поступово знизиться до 1,5 кілометрів.

У 2012 році команда Solar Impulse планує обігнути всю земну кулю. І хоча інженери анітрохи не сумніваються в тому, що він здатний перебувати в повітрі не менше 36 годин без краплі пального, правда, з втомою екіпажу нічого не вдієш.

"Відбувається щось зовсім небачене не тільки в авіації, але і в суспільстві, - зазначив незабаром після успішного старту керівник проекту Бертран Пікар. - Наша мета - показати, що людство зовсім не є рабом викопного палива".

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Літак на сонячних батареях вирушив у перший навколосвітній політ (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути