Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2010 20:10

Сонячні батареї встановили на 20 стовпах

У Нових Мартиновичах на Пирятинщині на 20 стовпах установили сонячні батареї. Відтепер нічне село освітлюють від сонячної енергії, яку батареї накопичують протягом дня.

Увечері лампи вмикаються автоматично, щойно стемніє. З першими променями сонця вони вимикаються і батареї протягом дня акумулюють енергію Сонця.

На закупівлю обладнання витратили близько 160 тис. грн. Половину суми отримали як переможці проекту ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Решту дали з районного та обласного бюджетів, назбирали селяни. Одна лампа на сонячних батареях коштує 8 тис. грн.

— Установили їх на трьох вулицях, у найлюдніших місцях, біля найбільших перехресть. Для повного освітлення села потрібно ще десь стільки ж ламп, щоб установити їх на провулках, які з"єднують ці три центральні паралельні вулиці, — говорить 38-річний Михайло Мельниченко, голова комітету самоврядування Нових Мартиновичів.

До цього в населеному пункті не було вуличного освітлення. У Нових Мартиновичах тисяча жителів. Перші з"явилися 18 років тому. Через аварію на Чорнобильській АЕС село повністю переселилося на Полтавщину з Поліського району Київщини. Там воно називалося Мартиновичами.

Зараз ви читаєте новину «Сонячні батареї встановили на 20 стовпах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути