середа, 31 серпня 2011 11:29

Лікарі довели, що комедії позитивно впливають на серцево-судинну систему

Лікарі довели, що комедії позитивно впливають на серцево-судинну систему

Сміх дійсно може стати ліками, стверджують учені. Перегляд по-справжньому смішної комедії дуже корисний для серця, а ось фільми жахів та військові фільми, навпаки, шкодять здоров'ю.

Учені зі Школи медицини Університету Меріленда закликають активніше переглядати веселі фільми й телепрограми, тому що вони здійснюють оздоровчий вплив на роботу кровоносних судин. А от фільми на зразок "Апокаліпсис сьогодні" або "П'ятниця, 13" викликають важкий психічний стрес.

У ході дослідження групі добровольців спочатку показали комедію "Всі без розуму від Мері" за участю Кемерон Діас, а наступного дня "Порятунок рядового Райана". Потім це чергування було продовжене, веселі фільми змінювалися важкими й депресивними.

Як повідомляє автор дослідження доктор Майкл Міллер, під час переглядів стресових фільмів кровоносні судини глядачів перебували в нездоровому стані, який відомий у медицині як вазоконстрикція (звуження кровоносних судин, особливо артерій). На думку Міллера, це підтверджує попередні дослідження вчених, які довели зв'язок між стресом і звуженням артерій.

Від перегляду веселих фільмів кровоносні судини, навпаки, збільшувалися, що дуже корисно для серцево-судинної системи. У загальній кількості, вчені зробили більше 300 замірів. Різниця в діаметрі артерій у тих же людей в момент перегляду комедії та фільму жахів становила від 30% до 50%.

"Просто запам'ятайте назавжди, що дивитись комедії корисно для здоров'я, - говорить професор Міллер. - Магнітуда змін ендотелію (одношаровий пласт плоских клітин, що вистилає внутрішню поверхню кровоносних і лімфатичних судин - прим. ред) після сміху була досить значною. Її можна порівняти з тією користю, яку людина отримує від аеробних вправ або статинів ".

Зараз ви читаєте новину «Лікарі довели, що комедії позитивно впливають на серцево-судинну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути