Ексклюзиви
вівторок, 30 березня 2010 20:42

Моторошний сміх допомагає гієнам відбирати їжу у родичів - вчені

Моторошний сміх допомагає гієнам відбирати їжу у родичів - вчені

Страхітливий регіт гієни, який забобонні люди здавна приписували пекельним силам, як з"ясувалося, передає родичам тварини інформацію про її статус.

До такого висновку прийшла група вчених, яким вдалося розшифрувати виття гієни, схоже на моторошний сміх.

Професор Фредерік Тейніссен з каліфорнійського університету і професор Ніколя Матевон з університету Жана Монет у французькому Сент-Етьєн разом з групою дослідників вивчали 26 гієн на дослідній станції в Берклі (США).

Перші розшифровки знаменитого сміху гієни показали, що його інтенсивність передає відомості про вік хижака, соціальний статус тварини - де вона знаходиться в ієрархічній структурі клану (вгорі чи внизу).

"Сміх гієни подає сигнали для оцінювання її соціального положення", - сказав професор Тейніссен. Це, за його словами, "дозволяє гієнами позначити своє місце під час розподілу здобичі".

Гієни живуть зграями, що нараховують від 10 до 90 особин. Вони полюють разом, що часто породжує запекле суперництво і страшні бійки під час їжі.

Вивчення гієн в неволі показало, що домінують завжди самки, які займають більш високий статус, ніж самці, незалежно від їхнього віку.

Гієни видають жахливе виття, схоже на регіт, якраз під час сутичок за найкращі шматки. Окрім цього, на думку вчених, інформація, що міститься витті, допомагає новачкам у зграї краще зорієнтуватися в тому, хто є хто, і допомагає їм поліпшити соціальний статус.

Интерфакс

Зараз ви читаєте новину «Моторошний сміх допомагає гієнам відбирати їжу у родичів - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути