Ексклюзиви
пʼятниця, 12 березня 2010 16:43

Британські вчені розгадали загадку півнів- гермафродитів

Британські вчені розгадали загадку півнів- гермафродитів

Британські вчені говорять, що розкрили одну з таємниць природи. Мова йде про феномен, що приводить до того, що в середньому одне з 10 тисяч курчат є напівсамцом, напівсамкою.

За доби Середньовіччя такі особи спалювалися на місці: їх вважали чаклунськими. Сьогодні вони допомагають дослідникам зрозуміти еволюцію птахів і, можливо, рептилій.

Раніше вважалося, що клітини отримують від гормонів інструкції про те, розвиватися їм в чоловічому чи жіночому напрямку. Саме так відбувається у ссавців, у тому числі і у людей, і це призводить, зокрема, до появи вторинних статевих ознак, таких як рослинність на обличчі в чоловіків або груди в жінок.

Проте вчені з Інституту рослин при Едінбурзькому університету в Шотландії з"ясували, що клітини птахів не потребують гормонального програмування, щоб "зрозуміти", бути їм чоловічими або жіночими: цю інформацію вони отримують спадковим шляхом - і зберігають її навіть у тому випадку, якщо перемішуються між собою в однієї окремо взятої особи.

А це призводить до того, що у куриного гемафродита дві половини тіла відрізняються один від одного. У них різне пір"я, різна м"язова структура. З чоловічої сторони птах буде більшим, з жіночої - стрункішим.

Якщо такі механізми - нехай навіть у мізерних масштабах - працюють і в ссавців (у тому випадку, якщо вони успадковані від еволюційних предків - рептилій), то ця робота шотландських експертів може пролити світло і на деякі давні загадки, що стосуються здоров"я людини. Наприклад, чому жінки в середньому живуть довше чоловіків, або чому чоловіки стикаються з більш істотним ризиком інфарктів.

BBC

Зараз ви читаєте новину «Британські вчені розгадали загадку півнів- гермафродитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути