




Козаки львівського товариства "Кіш" на свята варять куліш у 120-літровому казані.
Скарбник товариства "Кіш" Юлій Курій, 21 рік, набирає великом дерев'яним полоником-хохлею куліш у пластикову тарілку на Покрову у Львові.
"Кладемо туди сала мінімум кілограм, - розповідає. - Сало топимо, тоді даємо шпондер - шинку, він також підтоплюється. Після цього робиться засмажка. Беремо м'ясо - телятину чи баранину. кількість завжди різна - залежно на яку кількість людей. Але кілька кілограмів точно. Коли м'ясо підсмажиться, кидаємо моркву. Морква потроху доходить, і доливаємо води. Хай кипить. Перед тим замочуємо пшоно. Додаємо до засмажки. До 10-12 кілограмів пшона іде на цей казан. Потім треба зелені. перцю, солі. Щоб зварити куліш, потрібні години три з половиною, не менше".
Кожен козацький курінь має свій фірмовий рецепт кулішу. Дехто робить його з грибами, хтось додає трав, приправ, риби. Святковий куліш варять на не на воді, а на вині чи горілці.
"Ми до свого дадавали вино, - каже Юлій. - На такий казан іде мінімум декілька пляшок. Воно не відчувається. Весь спирт в принципі випаровується, тому що все шквариться. Але вино дає кулішу солодкого присмаку винограду. А ви куштували наш куліш? Пригости! - каже товаришу. - Тут шкварочки особливо смачні".
120-літровий казан кулішу у козаків швидко розходиться. На свята куліш продають по 12 гривень за тарілку, однак його козаки більше просто роздають знайомим.
Коментарі