вівторок, 16 жовтня 2012 16:06

Козаки варять куліш на вині
5

Фото: Валерія РАДЗІЄВСЬКА

Козаки львівського товариства "Кіш" на свята варять куліш у 120-літровому казані.
Скарбник товариства "Кіш" Юлій Курій, 21 рік, набирає великом дерев'яним полоником-хохлею куліш у пластикову тарілку на Покрову у Львові.

"Кладемо туди сала мінімум кілограм, - розповідає. - Сало топимо, тоді даємо шпондер - шинку, він також підтоплюється. Після цього робиться засмажка. Беремо м'ясо - телятину чи баранину. кількість завжди різна - залежно на яку кількість людей. Але кілька кілограмів точно. Коли м'ясо підсмажиться, кидаємо моркву. Морква потроху доходить, і доливаємо води. Хай кипить. Перед тим замочуємо пшоно. Додаємо до засмажки. До 10-12 кілограмів пшона іде на цей казан. Потім треба зелені. перцю, солі. Щоб зварити куліш, потрібні години три з половиною, не менше".

Кожен козацький курінь має свій фірмовий рецепт кулішу. Дехто робить його з грибами, хтось додає трав, приправ, риби. Святковий куліш варять на не на воді, а на вині чи горілці.

"Ми до свого дадавали вино, - каже Юлій. - На такий казан іде мінімум декілька пляшок. Воно не відчувається. Весь спирт в принципі випаровується, тому що все шквариться. Але вино дає кулішу солодкого присмаку винограду. А ви куштували наш куліш? Пригости! -  каже товаришу. - Тут шкварочки особливо смачні".

120-літровий казан кулішу у козаків швидко розходиться. На свята куліш продають по 12 гривень за тарілку, однак його козаки більше просто роздають знайомим.

Зараз ви читаєте новину «Козаки варять куліш на вині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути