неділя, 08 червня 2008 14:56

Коефіцієнт інтелекту можна підвищити, тренуючи пам"ять

Коефіцієнт інтелекту можна підвищити, тренуючи пам"ять

Коефіцієнт інтелекту (IQ), який, як вважали багато вчених, визначається генетично, все ж таки можна підвищити за допомогою тренування пам"яті. Такого висновку дійшли швейцарські дослідники Сюзан Джеггі (Susanne Jaeggi) та Мартін Бушкюль (Martin Buschkuehl).

Психологи розглядають інтелект як універсальну психічну здатність, в основі якої лежить генетично обумовлена властивість нервової системи переробляти інформацію з певною швидкістю і точністю. Людина може набувати знань і розвивати навики, проте швидкість їх засвоєння і здібність до їх кращого застосування, тобто інтелект, на думку більшості вчених, є успадкованими.

Як йдеться в повідомленні Національного наукового фонду США, вчені, що працювали в університеті Мічигану (США), досліджували залежність інтелектуальних здібностей від пам"яті і з"ясували, що одну зі складових IQ можна підвищити шляхом тренувань.

Більшість тестів на IQ базуються на вимірюванні двох типів інтелекту - кристалізованого та гнучкого. Ці поняття були введені в психологію в 1971 році Реймондом Кеттелом. Гнучкий інтелект позначає здатність знаходити рішення нових і несподіваних задач, тоді як кристалізований - уміння використовувати вже наявні знання і досвід.

Дослідження швейцарських психологів показало, що гнучкий інтелект піддається тренуванню. Вчені зібрали чотири групи добровольців і тренували їх короткочасну пам"ять за допомогою спеціальних вправ. Групи випробовуваних тренувалися по півгодини на день протягом 8, 12, 17 і 19 днів. Для кожного з таких періодів дослідники перевіряли зміни в гнучкому інтелекті учасників.

Чим довше учасники тренували короткочасну пам"ять, тим більше зростали їх показники в тесті на гнучкий інтелект.

Ці результати значущі, оскільки підвищення рівня гнучкого інтелекту також призводить до підвищення рівня загального інтелекту, який вимірюється в тестах IQ.

Вчені вважають, що тренування короткочасної пам"яті можуть допомогти дітям із затримкою розвитку і літнім людям, які стикаються з проблемою ослаблення розумових здібностей, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Коефіцієнт інтелекту можна підвищити, тренуючи пам"ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути