Головний гастроентеролог України Наталія Харченко повідомила, що найчастіше отруєння відбувається через неякісні продукти.
"Влітку - це може бути м'ясо, молочні продукти, солодощі з кремом. Зашкодити здоров'ю можуть овочі і фрукти, які вживаються не в період їхнього природного дозрівання. Не слід забувати, що мікроби передаються через брудні руки, воду, немиті овочі і фрукти", - зазначила вона.
За словами Харченко, більш схильні до отруєння ослаблені люди, діти та ті, в кого понижена кислотність шлунково-кишкового тракту.
Симптоми захворювання - діарея, запаморочення, блювота, підвищена температура.
Без втручання лікаря просте, на перший погляд, отруєння може перерости в хронічні проблеми зі шлунком і кишечником.
Влітку не варто перевантажувати себе їжею. Якщо не хочеться обідати, то можна сміливо відмовитися.
Готувати страви потрібно тільки зі свіжих продуктів, харчуватися лише в закладах, у яких впевнені на 100%. В магазинах купувати товари з малим терміном придатності.
За день треба випивати 2,5-3 літра рідини. Це можуть бути компоти, узвари, чай.
Пакетовані соки і мінералки треба вживати в міру. Категорично відмовитися від лимонадів і слабоалкогольних напоїв.
"Звичайну негазовану воду краще купувати в скляних пляшках, - пояснила Харченко. - Вода в пластиковій тарі під прямими сонячними променями швидко псується. Від перегрівання з пластику потрапляють у воду шкідливі речовини. Слід звертати увагу на термін придатності й умови зберігання води" - зазначила лікар.
Нагадаємо, серед можливих джерел захворювання експерти також називають водоймища.
Коментарі