субота, 12 лютого 2022 17:45

"Фантазую, як би виглядали пасажири, якщо "здерти" з них лушпиння осучаснення" - фотограф
17

У Музеї історії Міста Києва завершилась виставка фотографині Катерини Томчук "Нереїди". Майже всі знімки - зроблені під водою. Одну з фотокартин - втілили в київському театрі. Стала переможницею міжнародного фотоконкурсу. Як і інші роботи з серії "Нереїди", присвячена красі жінки в її чистому природному прояві.

Gazeta.ua поговорила з Катериною Томчук про те, як виникла ідея робіт для "Нереїди", чи важко робити фото під водою та як творчість впливає на буденне життя.

Катерина Томчук робить постановочні фото під водою
Фото: Анна Щокань
Катерина Томчук робить постановочні фото під водою
На знімках Катерини Томчук моделі позують в басейні під водою
Зйомки у воді підкреслюють жіночність і дозволяють розкритись із несподіваного боку
Єдиною картиною на виставці, де нема води, стало фото в театрі

"Цікаво бачити в сучасних людях щось дуже особливе, природу, наше справжнє внутрішнє нутро. Люблю подумки "приміряти" на незнайомих людей образи різних епох. В метро фантазую, як би виглядали пасажири, якщо "здерти" з них лушпиння осучаснення.

Людина нашого століття втрачає зв'язок із первісним, первородним. Інтуїція, бачення замилюється через наш поспіх, бажання всюди встигнути. Забуваємо, хто ми є природньо. У воді дівчата розкриваються особливо красиво.

У воді дівчата розкриваються особливо красиво

Коли бачиш дівчинку на суші – вона в своїх турботах. А в конкретний момент зйомки справді перетворюється на Німфу. В цьому певний перехід, ініціація. Вода дуже сильно це проявляє. Міфологічно асоціюється в нас із жіночністю, плавучістю. ", - каже Катерина Томчук.

Автор: Анна Щокань
  Виставка робіт Катерини Томчук пройшла в Музеї міста Києва
Виставка робіт Катерини Томчук пройшла в Музеї міста Києва
Серію підводних знімків Катерина створює з 2020 року. На фото - лише жіночі образи.
"Вода це не зовсім притаманна мені стихія психологічно. Була максимально для мене далека. Я більше вогонь, повітря. Але вважається, що людина гармонійна, коли покриває всі чотири стихії. Тож воду я покриваю у творчості.
Через творчий процес, створення фото - я також напуваюсь цього. Зазвичай людина, яка приходить на зйомку, має запит, внутрішній посил – я хочу саме з водою. Іноді переконую, що давай, може, сушу. Бо підводна зйомка важка – і фізично й морально", - каже Катерина.
Автор: Анна Щокань
  З підводною зйомкою Катерина Томчук працює з 2020
З підводною зйомкою Катерина Томчук працює з 2020
Моделі позують у спеціальному акваріумі. Завдяки колонкам - чують "команди" фотографині. Катерина підказує, що саме має втілити дівчина. Може відмовити у зйомці, якщо бачить, що модель не готова - фізично або психологічно.
Важко подолати бар'єр страху, вмикаються наші еволюційні дзвоники. Адже модель має на секунд 10 не просто зануритись під воду, а красиво позувати
"Занурення відбувається на видиху. Важко подолати бар'єр страху, вмикаються наші еволюційні дзвоники. Адже модель має на секунд 10 не просто зануритись під воду, а красиво позувати. Пам'ятати, як я її попросила зануритись: чи горизонтально, чи вертикально, як ніжку витягнути.
Пам'ятати про наші всі зони "сліпі місця" - кисті, стопи. На кожній картині ніжки й ручки натягнуті – це робить кадр.
Картини не розмальовую в фотошопі. Перед зйомкою облаштовую світло так, як я це бачу. Який в нас настрій, яка атмосфера зйомки має бути. І від цього формуємо картину. Якщо хочеться "жорсткий образ" - може бути червоне, контрасне світло. Фотошоп присутній лише там, де треба змінити пропорції", - розповіла фотографиня.
Автор: Анна Щокань
  Єдиною картиною на виставці, де нема води, стало фото в театрі
Єдиною картиною на виставці, де нема води, стало фото в театрі

Картину "Сяйво" - зняли в театрі. Моделлю стала акторка проєкту Владислава Троїцького "ЦеШо" - Надія Голубовська.

"З Надєю дружимо, вона близька людина. Зрозуміла, що хочу зняти з нею історію – глибоку, таємничу. Референс був "Принцеса Мономоке" (героїня японської анімації культового режисера Хаяо Міядзакі - Gazeta.ua). Але спрацювала магія фотозйомки. Ти ніколи не можеш передбачити, як це буде. Хотіли зняти дещо японську історію, а вийшло кардинально інше.

Не могла пояснити, що саме хочу – модель довірилась і сказала: "Твори". Зняли в її театрі, в її просторі. Я принесла світло, яке було необхідне. В неї з одягу був тільки халат. Картина для мене таємнича. Для кожної душі є темні підземні води – наші страхи, наші сумніви. Водночас тут є надія – через цей білий проблеск.

На зйомці таке відбувається дуже часто, коли ти не можеш досконало відтворити те, що в тебе в голові, але водночас воно не гірше – а просто інше. Потім ти цю схему переносиш на все життя. Коли в тебе щось не виходить, або інші люди чинять щось, чого не розумієш – їхня поведінка не краща, не гірша. Просто приймаєш це", - розповіла Катерина.

Автор: Анна Щокань
  На знімках Катерини Томчук моделі позують в басейні під водою
На знімках Катерини Томчук моделі позують в басейні під водою

Частину картин Катерини Томчук придбали під час експонування в Музеї. Першою продали фото "Офелія". Це перша підводна робота Катерини. Моделлю стала подруга фотографині. Світлину придбали для офісу великого медіа у Франції.

"Офелія" - перлина моєї колекції. Я навіть обирала, кому її віддати, щоби вона ідеально пасувала і не пішла в погані руки. Близька моїй душі, я за неї переживаю", - пояснила фотографка.

Катерина Томчук фотографією професійно займається зі школи. Перемагала в регіональних та масштабних фотоконкурсах. "Нереїди" - серія знімків, втілених під водою. Робила фотосесії з режисером Ахтемом Сеїтаблаєвим та акторкою Ірмою Вітовською. Розпочала нову серію, присвячених коханню.

У Музеї міста Києва триває виставка про радянську пропаганду "Червоний шум". Представили роботи, які митці створювали, щоби вплинути на свідомість глядачів. В експозиції - картини-фейки, пафосні подарунки для партійних діячів та презенти від міст-побратимів. Також на виставці можна побачити портрети "передовиків", посуд із пропагандистськими знаками та фотокопію мозаїки, в якій несвідомо знецінюється інтелектуальна праця. "Червоний шум" проходить до 8 березня.

Зараз ви читаєте новину «"Фантазую, як би виглядали пасажири, якщо "здерти" з них лушпиння осучаснення" - фотограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути