пʼятниця, 09 вересня 2011 10:50

Естонці з допомогою магнітного поля створили детектор брехні

Естонці з допомогою магнітного поля створили детектор брехні

На зміну детекторам брехні приходить досить новий метод, який викликає у людей бажання говорити тільки правду - це транскраніальна магнітна стимуляція (ТМС), повідомляє CNews.

Схильність людей говорити правду під впливом ТМС на певні ділянки мозку вдалося виявити групі естонських дослідників під керівництвом Таліса Бахманна. Вони стверджують, що ТМС викликає індукційні струми в клітинах - це призводить або до збільшення, або до зменшення активності областей мозку, на які вони впливають. Залежно від того, яка область зазнала впливу змінного магнітного поля, змінюється й поведінка людей. При цьому вони абсолютно нічого не відчувають.

Учені міркували: говорити те, що думаєш (тобто, правду) для людини є процесом природним, а тому щоб збрехати, потрібно докласти додаткове зусилля. Якщо ж зменшити активність тієї ділянки мозку, яка бере участь у подібному контролі (дорс-латеральна прифронтальна кора), то, можливо, це утруднить брехню. Для цього був проведений експеримент, участь у якому взяли 16 добровольців. Їх завдання полягало в тому, щоб називати колір, який вони бачать на екрані монітора, причому за інструкцією вони вільні були або говорити правду, або обманювати.

Результати стали сенсаційними: вплив на одну область (ліву дорс-латеральну прифронтальну кору) призводив до того, що учасники експерименту давали менше правдивих відповідей, а вплив на протилежну їй - праву дорс-латеральну прифронтальну кору, навпаки, збільшував число правдивих відповідей.

Як інтерпретувати отримані дані, учені поки не вирішили.

Зараз ви читаєте новину «Естонці з допомогою магнітного поля створили детектор брехні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути