понеділок, 27 серпня 2007 16:32

Політиків треба пропускати через детектор брехні

Коли кандидати в народні депутати виголошують свої промови або відповідають на запитання під час прес-конференцій, руки в них часто нерухомі. Це тому, що жести можуть видати справжнє ставлення кандидата до того, про що він говорить. Ось політтехнологи й навчають політиків ставати нерухомими. Або час від часу застосовувати окремі спеціально завчені рухи, які мають переконати людей у щирості слів.

Досвідчений психолог зможе викрити брехню за майже непомітними речами — рухом очей, тембром голосу, паузами між словами тощо. Однак пересічні люди запросто попадаються на гачок політика.

Водночас є поліграф, який ще називають детектором брехні. У людини, коли вона бреше, відбуваються миттєві зміні психофізіологічних параметрів. Стрибкоподібно збільшується пульс, змінюється електропровідність шкіри, миттєво збільшується артеріальний тиск і змінюється низка інших характеристик, які можна зафіксувати приладами. Ось поліграф їх і фіксує. Дає сигнал, що людина бреше.

Можливо, доцільно було б принаймні на час виборчої кампанії таким приладом скористатися. Кожен кандидат у депутати під час зустрічей із виборцями, теледебатів, прес-конференцій та виступів у прямому ефірі в теле- чи радіостудії має бути підключеним до цього детектора брехні. Причому поліграф і фахівця з його обслуговування повинна надавати партія з протилежного табору. Дані детектора мають виводитися не лише на самописець, а і на лампочку зі звуковим сигналом. Збрехав — лампочка загоряється, і чути дзвоник. Щоб усі про брехню знали.

Таке випробування поліграфом мають пройти всі без винятку кандидати в депутати, що є в списку партії. Якщо хтось із них відмовляється, то його партію чи блок слід автоматично знімати з виборів. Або ж партія мусить негайно виключити цього товариша зі списку кандидатів. Щоб зрештою у Верховній Раді були лише ті, хто пройшов випробування детектором брехні.

Зараз ви читаєте новину «Політиків треба пропускати через детектор брехні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути