вівторок, 25 березня 2008 17:55

Детектор брехні допоміг знайти вкрадені 100 тисяч гривень

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Дмитро Зубрій з черкаської фірми ”Лакмуз” готує до перевірки на поліграфі претендентку на працевлаштування у приватній компанії
Дмитро Зубрій з черкаської фірми ”Лакмуз” готує до перевірки на поліграфі претендентку на працевлаштування у приватній компанії

Вінничанин Владилен Кирпатов, 42 роки, проводить перевірки на поліграфі — детекторі брехні. Себе називає поліграфологом. Рік тому купив квартиру у двоповерхівці на вул. Пархоменка та переобладнав під офіс.

— Колись думав недвіжимостю займатися, — каже. — Якось до мене друг із Москви приїхав, привіз поліграфи. Порадив попробувати. Точно таким самим детектором, як у мене, тестували якось Миколу Томенка в Києві.

Кирпатов замикає вхідні двері. Пояснює, що іноді приходять йому погрожувати.

— Я врятував одного чоловіка від тюрми, — хвалиться Владилен. — На нього хотіли повісити вбивство. А тест показав, що він не винен. Міліція зразу не хтіла його відпускати, але потім знайшли справжнього вбивцю.

Клієнта запрошують сісти у крісло. Спочатку оперізують груди двома датчиками дихання. На руку надягають кардіоманжет для вимірювання тиску. На пальці рук чіпляють насадки для контролю потовиділення. Ноги ставлять на чутливі підставки. Детектор підключений до комп"ютера.

— Прилад вимірює зміни в організмі під впливом стресових запитань — виділення поту, дихання, кров"яний тиск, частота пульсу. Усі ці показники обробляє спеціальна комп"ютерна програма, — розповідає підприємець із Черкас Дмитро Зубрій, 33 роки.

Він відкрив у себе в місті центр детекції брехні "Лакмуз" на вул. Одеській, 2.

Перевірка триває 1,5–2 год. У самому кріслі, під датчиками — до 45 хв. Спершу людина заповнює анкету, проходить співбесіду. Несподіваних запитань не ставлять, запевняє Зубрій.

Якщо говорити неправду, крива детектора змінюється, якщо правду — вона рівна. Детектор ще нікому не вдавалося обманути. Достовірність — 98–100%.

Перевірка на поліграфі коштує від 150 до 750 гривень

— Висновок робимо загальний — або людина каже правду, або бреше, — пояснює черкащанин. — Запитання складаємо залежно від ситуації — чи то перевіряємо кандидата на працевлаштування, чи дізнаємось, хто крадій.

На поліграфі часто влаштовують службові розслідування.

— Один бізнесмен привів на перевірку цілий свій офіс, — розповідає вінничанин Кирпатов. — Просто з сейфа в нього пропали 100 тисяч гривень. Він перенервував, але втягувати у внутрішні розборки міліцію не хотів. Виявилось, усе витягла його жінка. Вона повідключала відеокамери і вийняла гроші з сейфа. Потім поклала їх у банк на ім"я своєї матері.

Фірми-вантажоперевізники перевіряють на поліграфі своїх водіїв. У березні до Владилена Кирпатова привезли 16 водіїв-далекобійників. Після перевірки двом відмовили в роботі. Детектор показав, що вони брехали.

— Торік у нас був випадок, коли водій, що їздив до Німеччини, узяв п"ять тисяч євро на ремонт вантажівки, — говорить 45-річний Вадим Щербань, менеджер столичної фірми. — На детекторі з"ясували, що машину не ремонтували, а гроші шофер поклав у власну кишеню.

Питання для далекобійників Кирпатов складав разом із психологом.

Чоловіки приводять на тестування до Кирпатова своїх дружин.

— Ті часто неправду кажуть, — жвавішає бізнесмен. — Один привів до нас жінку начебто на комп"ютерну діагностику серця. Вона спокійно відповідала собі на питання. Аж тут чоловік прохопився, що її на детекторі брехні перевіряють. А вона зіскочила з крісла і на нього з кулаками. На мене теж кинулася, але я встиг утекти.

Працювати з поліграфами можна навчитися. Дмитро Зубрій пройшов курс у київській філії поліграфологічного інституту. Такий працює в американському штаті Індіана. Прилад теж придбав американський, фірми "Лафайєт". Ціна — 25 тис. грн. Черкаська фірма "Лакмуз" за перевірку на детекторі брехні бере 500–750 грн. У Вінниці це коштує 150 грн.

— Минулого місяця в мене було 36 замовлень, — ділиться Кирпатов. — Навесні їх побільшає.

Зараз ви читаєте новину «Детектор брехні допоміг знайти вкрадені 100 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути