понеділок, 22 серпня 2011 18:10

Експерименти підтвердили, що до слонів "приходить" натхнення

Експерименти підтвердили, що до слонів "приходить" натхнення

Слони здатні вирішувати завдання без розкачки, проб і помилок - миттєво схоплюючи ситуацію та пропонуючи єдиний дієвий спосіб.

І без того розумні й обдаровані слони піднялися ще на одну сходинку. Експерименти американських зоологів показали, що слонам властиве натхнення (або осяяння), яке сходить на нас, коли ми миттєво знаходимо спосіб вирішення якого-небудь завдання. Досі таку здатність демонстрували, крім людиноподібних мавп, лише ворони та папуги.

У власній серії експериментів дослідники запропонували тваринам міцну підставку під передні ноги. Слон міг дотягнутись до частування, тільки перекотивши алюмінієвий куб під підвішену зв'язку бананів і ставши на нього.

У дослідженні брали участь три індійських слони, на одного з яких, 7-річного самця, в результаті зійшло осяяння. Не роблячи ніяких спроб дістатись до їжі протягом шести послідовних експериментальних сесій, на сьомий раз слон зробив все як потрібно: підкотив куб під частування, став на нього й дотягнувся до їжі. Більше того, згодом він зумів "узагальнити" свій результат, підкочуючи під висячі банани інші предмети, якщо поблизу не було спеціального куба.

Інші слони, 33- і 61-однорічна самки, виявились не настільки кмітливі. Одна з слоних, за словами тих, хто за нею доглядав, в юності могла проробляти подібні штуки, але, очевидно, з віком "розгубила" "юнацьке натхнення".

Утім, серед людей теж далеко не у всіх трапляються осяяння в потрібний момент. Тому слони все-таки цілком гідні увійти до числа тих видів, які здатні миттєво схоплювати ситуацію і приймати "натхненне" рішення. Звичайно, результати не стали таким вже сюрпризом для тих, хто постійно має справу зі слонами, але експеримент перевів історії з розряду анекдотів в площину наукового факту.

Зараз ви читаєте новину «Експерименти підтвердили, що до слонів "приходить" натхнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути