четвер, 18 серпня 2011 16:47

Дослідники вважають, що неприємні спогади потрібно стирати

Дослідники вважають, що неприємні спогади потрібно стирати

Мільйони людей можуть позбутися жахливих спогадів, приймаючи спеціальні препарати, що змінюють мозок, заявляє професор Адам Колбер, співробітник Бруклінської школи права. На сторінках журналу Nature професор розповів про необхідність більш відкритого підходу до розробки й використання подібних засобів, пише The Independent.

Противники ліків стверджують, що люди після зміни спогадів втратять свою особистість.

Останні дослідження на лабораторних тваринах показали, як можна маніпулювати пам'яттю з допомогою хімічних сполук. Приміром, препарат під назвою ZIP блокує здатність щурів, що мають кокаїнову залежність, пам'ятати місця, де вони регулярно отримували наркотик.

Інші ліки, протестовані на людині, мають можливість знімати гостроту емоційного болю, пов'язаного зі спогадами про неприємні події. Колбер вважає, що ліки змінять життя людей із залежністю, жертв нападів, учасників ДТП, природних катастроф і терористичних атак, прискоривши процес одужання.

Проте 2003 року американська Комісія з біоетики встановила: пам'ять тісно пов'язана з відчуттям себе в світі. Тому таблетки можуть тільки нашкодити. Імовірно, вихід буде знайдений у препаратах, спеціально розроблених для зміни фактичних спогадів у певному контексті.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники вважають, що неприємні спогади потрібно стирати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути