Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 15:34

Чим шкідливі ароматичні палички

Чим шкідливі ароматичні палички
Данські учені виявили, що систематичне багаторічне використання ароматичних паличок підвищує ризик розвитку раку верхніх дихальних шляхів і одного з видів раку легенів.

Дослідники з Державного інституту серології в Копенгагені з 1993 по 1998 роки опитали на предмет використання ароматичних паличок 61 000 сингапурських китайців у віці від 45 до 74 років, що не мали ознак раку. Опитаних добровольців спостерігали до 2005 року. Після введення поправок на інші чинники ризику, такі як табакокуріння, з"ясувалося, що часте багаторічне вдихання диму пахощів майже удвічі підвищує ризик розвитку всіх видів раку верхніх дихальних шляхів і плоскоклітинного раку легенів. Нерегулярне використання пахощів з таким ризиком не пов"язане.

Передбачається, що на розвиток раку впливають органічні канцерогени, що містяться в димі ароматичних паличок, такі як поліароматічні вуглеводні, карбонільні з"єднання і бензол.

У зв"язку з отриманими результатами керівник дослідження Йеппе Фріборг (JeppeFriborg) рекомендує не використовувати ароматичні палички регулярно, особливо в житлових і погано провітрюваних приміщеннях, повідомляє medportal.ru.

Зараз ви читаєте новину «Чим шкідливі ароматичні палички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути