Переважна більшість червоних сухих вин містить залишки пестицидів, встановили експерти Європейської мережі дій проти пестицидів (PAN-Europe).
Вони перевірили на наявність пестицидів 40 марок вина, виробленого 2002 року у Франції, Італії, ПАР, Австралії, Чилі, Португалії, Німеччині й Австрії, зокрема шість із маркуванням "біо" - вироблених в умовах біологічно чистого середовища. За винятком п"яти видів "біовина", у всіх інших, навіть трьох видах марочних вин за 200 євро пляшка, виявили залишки від чотирьох до 10 видів залишків пестицидів.
"В деяких винах виявили концентрацію пестицидів, що у 5800 разів перевищує концентрацію, дозволену у воді", - повідомив голова французького руху захисту майбутніх поколінь Франсуа Веєретт.
За словами фахівців, окремі види пестицидів є потенційно канцерогенними й загрожують репродуктивним функціям організму, повідомляє ICTV.
Коментарі