вівторок, 13 березня 2012 09:40

Японець сплів з павутини скрипкові струни

Японському науковцеві вдалося сплести з павутинного шовку струни для скрипки. Вони мають м'який та глибокий звук у по рівнянні зі звичайними струнами, які виготовляють зі сталі або тваринних жил.

Медик за освітою, Сігейосі Осакі, вже давно зацікавився механічними та структурними властивостями павутинного шовку. Зокрема він вивчав його міцність та можливість одержання павутини від павуків, які живуть у неволі.

Осакі використав для отримання "матеріалу" 300 самиць павука Nephila maculate,особливо складною архітектурою створюваної ними павутини. Для виготовлення однієї струни, науковець сплітав від 3 до 5 тисяч окремих волокон в одному напрямку, утворюючи "жилу". З трьох таких жил, сплетених у протилежному напрямку, Осакі робив струну.

Павутинні струни виявились менш міцними ніж традиційні натуральні, але міцніші за нейлонові з алюмінієвим напиленням. Якісну акустику забезпечує той факт, що волокна павутини в струні міцно прилягають одне до одного.

Зараз ви читаєте новину «Японець сплів з павутини скрипкові струни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути