понеділок, 22 листопада 2010 17:47

Американський пенсіонер хоче перетворити людей на "іхтіандрів" (ФОТО)

Хірург-пенсіонер із Сент-Луїса (штат Міссурі, США) Арнольд Ленді запатентував водолазний костюм. Головною особливістю винаходу є балон з "рідким повітрям" - особливою рідиною, збагаченою молекулами кисню.

Принцип дії винайденого спорядження досить простий. "Рідке повітря" зі звичайного водолазного балона подається в шолом. Потім заповнює весь вільний простір навколо голови і витісняє повітря з легенів, носоглотки і вушних порожнин. Вуглекислий газ, який виділяється при диханні, виходить через певну подобу зябер, прикріплених до стегнової вени на нозі.

Подібний водолазний костюм допоможе подолати головну проблему пірнальників - кесонну хворобу, яка спостерігається при швидкому піднятті з глибини. Її причиною є перехід розчинених у тканинах газів назад у газоподібний стан. При цьому кисень поглинається кров'ю, тоді як азот, гелій і водень не можуть бути швидко поглинені і утворюють пухирці. Вони закупорюють судини і можуть призвести до тяжких уражень внутрішніх органів. Через декомпресійну хворобу глибина занурення з аквалангом обмежена. Рекорд нині становить 318 метрів. Його встановив Нуно Гомез у 2005 році.

У той же час, як вважає Ленді, при вдиханні рідини такого ефекту не спостерігається. Він пояснює це тим, що головна проблема полягає в подоланні блювотного рефлексу і природного інстинкту, який перешкоджає вдихання рідини. На допомогу пірнальникам відставний хірург придумав спеціальний, схожий на середньовічні лати нагрудник. Прилад стискає діафрагму і сприяє вдиханню рідини.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Американський пенсіонер хоче перетворити людей на "іхтіандрів" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути