четвер, 04 листопада 2010 14:10

М'ясник Йоганн Ланер винайшов сосиски

13 листопада 1805 року вважається днем народження віденських сосисок. Цього дня в австрійській столиці м'ясник Йоганн Ґеорґ Ланер (на портреті) запатентував винахід - особливий фарш із яловичини та свинини, яким наповнювали кишку й отримували сосиски товщиною з палець.

Доти їх виготовляли тільки в німецькому місті Франкфурті. Однак сосиски робили зі свинини, не змішуючи з іншими сортами м'яса. Ланер ремесло м'ясника здобув саме у Франкфурті. Коли переїхав до Відня й відкрив крамницю, то назвав свій винахід на честь міста, де вивчився на м'ясника, - frankfurter W?rstchen, тобто франкфуртські сосиски. Але сьогодні, у тому числі й у Франкфурті, їх називають саме "віденськими".

Сосиски, виготовлені за новою рецептурою Ланера, одразу здобули визнання. Німецький канцлер Отто фон Бісмарк якось мовив:

- Закони - все одно, що сосиски: краще не бачити, як їх роблять.

Одного разу він викликав на дуель професора Віхроу. Коли вчений прийшов, Бісмарк запропонував йому вибрати зброю. Віхроу дістав із коробки дві сосиски. Пояснив: одна з них отруєна.

- Оберіть вашу зброю, і ми поснідаємо, - сказав професор.

Бісмарк збагнув, що не відрізнить отруєну сосиску від їстівної, і визнав свою поразку.

 

Програміст Фред Коен запровадив термін "комп'ютерний вірус"

10 листопада 1983 року аспірант Каліфорнійського університету Фред Коен (на знімку) брав участь у конференції, присвяченій комп'ютерній безпеці. Він уперше на практиці продемонстрував шкідливу програму, яка заражала комп'ютери, під'єднані до мережі. Коен запропонував новий термін для цієї здатної до саморозмноження програми - "комп'ютерний вірус".

Перші відомі віруси з'явилися в 1970-х: вони заразили комп'ютери, під'єднані до мережі Пентагона. Остання була прообразом сучасного інтернету. Віруси-піонери могли вийти в мережу через модем і залишити свою копію на будь-якому комп'ютері, навіть не під'єднаному до мережі. 1977 року, з появою ПК Apple, з'явились і нові різновиди вірусів. Зокрема - "троянські" програми (Trojan) і "черви" (Worm).

У 1980-х шкідливі програми настільки швидко розмножувалися, що почали спалахувати цілі вірусні епідемії. Наприклад, у п'ятницю 13 травня 1988 року запустився вірус Jerusalem, який видаляв програми з комп'ютера, щойно їх запускали. Та тоді вже існували перші антивірусні програми.

Дата

11 листопада 1862-го 30-річний письменник Чарльз Джонсон, більше знаний як Льюїс Керрол, записав у своєму щоденнику: "Почав писати казку про Алісу. Сподіваюсь, закінчу її до Різдва". Це була історія, яку він вигадав на прохання своєї маленької подруги Аліси Ліддел (на знімку). Праця затяглася на два роки, Керрол двічі переписував текст. Коли рукопис нарешті був готовий, автор вручив його дівчинці. На останній сторінці прикріпив фото 7-річної Аліси: за сюжетом, її літературній тезці теж було 7.

 

Цитати

SOS

цей інтернаціональний сигнал про небезпеку прийняли на Міжнародній радіотелеграфній конференції в Берліні 9 листопада 1906 року. На другий день сигнал уперше прозвучав у ефірі однієї німецької радіостанції. Англійські моряки придумали розшифровку SOS: Save Our Souls - "Врятуйте наші душі".

 

"Якби Бога не існувало, його треба було би винайти"

ця фраза Вольтера була надрукована в його "Філософських листах", перше видання яких побачило світ у Великій Британії 10 листопада 1733 року. Нема достеменних свідчень про те, кому й за яких обставин Вольтер міг би це сказати. Відомо лише про появу цієї цитати в письмовому вигляді. Філософ критикував релігію, але вважав, що віра необхідна як орієнтир й опора для простолюду.

 

Цифри

1 000 000

копій платівки "Вдягни свій костюм" продав Енріко Карузо у всьому світі станом на 10 листопада 1906 року. Це був перший альбом співака. Сюди ввійшли арії з опери Альберто Франкетті Germania, яку він виконував у "Ла Скала", та фрагменти з різних творів італійських композиторів - Верді, Доніцетті й інших.

 

72 дні, 6 годин, 10 хвилин і 11 секунд

знадобилися американській журналістці Неллі Блай, щоб об'їхати земну кулю. Вона побила рекорд, подібний до того, що розповідається в книжці Жуля Верна "Довкола світу за 80 днів". Маршрут її пролягав через Лондон, Париж, Суец, Цейлон, Сингапур, Гонконг, Йокогаму та Сан-Франциско. 14 листопада 1889 року мандрівниця повернулася до Нью-Йорка - відправного пункту. Блай отримала безліч вітальних телеграм, серед них і таку: "Я не сумнівався, що Вам поталанить. Ви довели свою мужність. Ура на Вашу честь! Жуль Верн".

 

 

11 листопада 1789 року французький мандрівник П'єр Бланкшер повернувся з Китаю на батьківщину. Привіз звідти один із сортів хризантем. Ці квіти, які раніше вирощували тільки на Далекому Сході, завозили в Європу в XVII ст., однак тоді вони загинули. 1843-го хризантеми завезли до Великої Британії. А через три роки тамтешні садівники заснували Національне товариство хризантем, яке нині налічує кілька тисяч членів.


Британський професор Джеймс Сімпсон 12 листопада 1847-го продемонстрував дію нового анестетика - хлороформу. Сімпсон, акушер за фахом, провів операцію, під час якої повернув ніжку ненародженої дитини в утробі матері. Жінка була в глибокому сні й не відчула болю, а дитина, що народилася незабаром, була здоровою. Дівчинку назвали Анастасією (співзвучне з терміном "анестезія"). З новим знеболювальним жінки вже не так боялися народжувати.


10 листопада 1723 року Петро І наказав кинути наказного гетьмана Війська Запорозького Павла Полуботка до в'язниці в Петропавлівській фортеці. Незадовго до того гетьман поскаржився цареві на свавілля чиновників, великі побори, обмеження самоврядування козаків. Петро І прийшов у тюрму до Полуботка. Якщо вірити "Історії Русів", той сказав цареві:

- За невинні страждання мої й моїх земляків, будемо судитися у (...) Бога нашого: скоро постанемо перед ним, і він розсудить Петра й Павла.

Полуботок помер, просидівши рік у камері. Місяць по тому, в січні 1725-го, помер Петро І.

Зараз ви читаєте новину «М'ясник Йоганн Ланер винайшов сосиски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути