четвер, 22 листопада 2018 01:35

Як покращити пам'ять за 40 секунд

  Щоб краще запам'ятати історію, треба переказати її собі подумки. Фото: korysniporady.com.ua
Щоб краще запам'ятати історію, треба переказати її собі подумки. Фото: korysniporady.com.ua
Часто замість чітких спогадів, які ми хотіли би зберегти в пам'яті, у нас залишаються лише обривки образів та фраз. Втім, існує методика, як краще запам'ятовувати те, що ви хотіли би зберегти в спогадах надовго.

Це надзвичайно простий спосіб. Згідно з дослідженням британського вченого Кріса Берда, все, що потрібно для цього – кілька секунд часу і трохи фантазії, пише bbc.com.

Вчений показував студентам короткі ролики з YouTube на різні теми (наприклад, як сусіди розіграли один одного) і водночас спостерігав за процесами в їхньому мозку за допомогою МРТ- сканера.

Відразу після перегляду відео він попросив одну групу студентів впродовж 40 секунд відтворити сюжет подумки і переказати його собі. Інші учасники зразу переходили до нового відео.

Виявилося, що просте відтворення сюжету подумки відразу після перегляду допомагало запам'ятати його значно краще. Через один-два тижня перша група студентів могла згадати вдвічі більше деталей, ніж ті, хто не переказував сюжет відео.

Вчений також виявив, що сканування мозку досліджуваних під час експерименту відобразило процеси запам'ятовування. Коли в момент переказу сюжету активність в їхньому мозку була такою ж як і під час перегляду відео, студенти запам'ятовували деталі найкраще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонливість і гикавка - 10 способів перехитрити організм

Вочевидь, це залежало від того, скільки зусиль вони докладали, і скільки подробиць сюжету намагались згадати під час його відтворення в мозку. Важливу роль також грали асоціації з іншими спогадами, які виникали під час переказу сцени. Один студент порівняв персонажа у відео з Джеймсом Бондом, що одразу допомогло краще запам'ятати сюжет.

Отже, якщо ви хочете щось краще запам'ятати, спробуйте подумки описати собі цю історію або подію, намагаючись згадати якомога більше яскравих деталей.

"Результати експерименту можуть бути важливими для будь-якої ситуації, де точне відтворення послідовності подій має вирішальне значення, приміром, при свідченні про аварію або злочин, – каже дослідник. – Спогади про подію будуть значно чіткішими, якщо свідок перекаже сцену собі одразу після того, як він її побачив".

Мозок теж піддається тренуванню. Існує теорія "трьох китів" для поліпшення пам'яті: повноцінне харчування, вправи із запам'ятовування і лікарські засоби. Не тільки для мозку, але й для усього організму важлива присутність в продуктах харчування жирів, білків, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів. Наявність цих компонентів в поєднанні з вправами допоможе зберегти ясну пам'ять до похилого віку. Якщо цього виявиться недостатньо, то можна вдатися до допомоги ноотропних лікарських препаратів.

Іноді людина від народження має феноменальну здатність до запам'ятовування. Так Моцарт, один раз почувши музичний твір, з легкістю міг його повторити і, більш того, записати ноти на папері. Унікальну пам'ять має британець Домінік О'Брайен. Він є неодноразовим рекордсменом книги Гіннеса. Так, у 1994 році на змаганнях із запам'ятовування він за 15 хвилин запам'ятав 152 слова з абсолютно незнайомої йому китайської мови. Домінік з легкістю запам'ятовує гральні карти, тому в казино він не бажаний гість. При цьому він страждає відсутністю концентрації, через що не зміг закінчити школу.

Зараз ви читаєте новину «Як покращити пам'ять за 40 секунд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути