Ексклюзиви
неділя, 21 вересня 2008 17:17

Як підвищити імунітет

У будь-якій гострій хворобі, та і в загостренні хронічних ми звиклися звинувачувати "низький" імунітет. Що ж це таке – імунітет, і як його підвищити? Ця проблема здається нам дуже важливою напередодні зимово-осіннього сезону застуд і вірусних захворювань.

Імунітет – це не просто захист організму, а ціла мережа систем, що захищають людину від вторгнення чужорідних агентів. На клітинному рівні організм людини постійно піддається атакам всіляких мікроорганізмів. І тоді в боротьбу з ними вступає не одна, а відразу декілька захисних систем, відповідно у людини є декілька видів імунітету.

Гуморальний імунітет заснований на роботі В-лімфоцитів, і здійснюється через різні білки, розчинні в крові і рідинах організму. Другий вид імунітету – клітинний. Він забезпечує цілісність і захист окремих клітин від мутацій і клітин-агресорів. В даному випадку на "полі бою" виходять спеціальні клітини-макрофаги і Т-лімфоцити.

Є ще тканинний імунітет реакція, що не допускає поширення інфекції в організмі. І, нарешті, специфічний імунітет, який отримується клітинами після зіткнення з певними збудниками хвороб, саме на цьому принципі заснована дія вакцин.

Основні причини ослаблення імунітету – це неправильне харчування і стреси. Нестача білків, а також вітамінів, знижує здатність організму до утворення антитіл, які необхідні для боротьби з вірусами.

Саме тому необхідно, щоб вітаміни були присутні постійно в нашому раціоні. Візьміть в звичку пити вінамінно-мінеральні комплекси, корисно також кожен ранок з"їдати по чайній ложці меду на порожній шлунок або використовувати інші способи збільшення вітамінів у вашому раціоні (біологічно активні добавки, фрукти, овочі, народні засоби, що підвищують імунітет). Головне робити це щодня, а не час від часу.

Стрес зазвичай виникає від перевтоми, тому візьміть в звичку добре відпочивати (у тому числі, висипатися). Таким чином ви зменшите шанси заразитися інфекцією, а якщо це і станеться, то хвороба пройде набагато легше і м"якше, повідомляє Не Болей.
Зараз ви читаєте новину «Як підвищити імунітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути