Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2016 12:33

Як боротися з дитячим страхом

Як боротися з дитячим страхом

Серйозні психологічні проблеми нерідко є наслідком дитячих страхів, вважають психологи.

"Дитина, що нормально розвивається, повинна обов'язково "уміти боятися". Але існує тонка грань між "нормальним" страхом і "нав'язливим". Останній з часом може перетворитися на фобію і зробити зі здорової дитини невротика", – каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль. Вона розповідає про дитячі страхи.

Чому в дітей виникають страхи?

- Страх – це оборонний рефлекс людини. Він невід'ємний етап нашого розвитку. Найчастіше дитячі страхи виникають на ґрунті сильних переживань, переляку від гучного звуку або іншої неприємної ситуації

Які є види страху?

- Страхи в усіх різні. Вони відрізняються у хлопчиків і дівчаток. Відрізняється страх y дітей здорових та з вадами, y дітей з повними і не повними родинами. Серед основних з них - самотність, напади, захворювання, темрява, боязнь смерті близьких, запізнення до школи, покарання, незнайомі люди, страх казкових персонажів. У дітей молодшого шкільного віку найчастіше виникає страх до казкових персонажів. Діти асоціюють їх з реальними людьми. Тому я б радила читати малюкам казки з позитивними персонажами.

Як відрізняються страхи дітей у різному віці?

- Малюки до року бояться гучних звуків, шуму, самотності, болю, сторонніх людей. Діти до двох років починають боятися темряви, бурі, великих об'єктів. У три та чотири роки джерелом страху можуть стати великі тварини, нічні страхи, зумовлені бурхливою дитячою фантазією. До п'яти років у дітей посилюється страх темряви і з'являється боязнь замкнутого простору. Батьки, які як покарання залишають на кілька хвилин дитину одну, повинні вибирати для цього простору і добре освітлену кімнату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як побороти страх перед публічними виступами - 6 порад

У кожного є страхи?

- Кожна дитина чогось боїться. Такі реакції цілком нормальні. Якщо дитина здорова, то з віком дитячі страхи зникають. Утім є випадки, коли ця боязнь надовго відбивається y пам′яті. В дорослому житті вона переростає y фобію. Щоб цього не сталося, батьки мають звернути увагу на особливості психіки своєї дитини. Дорослі помилково думають, що не варто звертати увагу на страхи дітей. Мовляв, усе минеться само. Але це не так.

Як побороти дитячі страхи?

- Потрібно зрозуміти причину дитячого страху. Відкрите спілкування з дітьми допоможе уникнути розладів психіки, спричинених страхом. Перш за все, треба проявляти до дитини повну, безумовну любов. Не можна принижувати дитину, вона має бути рівноправним членом сім′ї. Не можна соромити дитину її страхами. Треба допомогти навчитися боротися з ними. Побороти дитячу боязнь допоможе творчість. Свій страх можна намалювати чи зліпити. Такі страхи вже не матимуть влади над дитиною, навпаки вона стане їхнім господарем. Страшних персонажів можна зробити добрими, посміятися з них. Важко боятися Баби-яги, y якої замість мітли повітряна кулька, чи домовика, котрий їсть морозиво.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з дитячим страхом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути