середа, 28 квітня 2010 12:12

2 мільйони людей щороку помирають на роботі

2 мільйони людей щороку помирають на роботі

Щодня у світі від травм і хвороб, отриманих на робочому місці, вмирають близько 6 тисяч 300 людей. Про це заявив генеральний директор Міжнародної організації праці (МОП) Хуан Сомавія у зв'язку з Всесвітнім днем охорони праці, який відзначається 28 квітня.

"Людську ціну цієї щоденної трагедії не можливо виміряти", - заявив Сомавія, зауваживши, що серйозні втрати несе і економіка. Він відзначив, що щороку кількість таких смертей перевищує 2300000. У тому числі близько 350 000 випадків становлять нещасні випадки зі смертельним результатом і близько 1,7-2 мільйонів смертей спричинені професійними захворюваннями.

Щороку з працівниками трапляються понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві. Економічний збиток від втрачених робочих днів, витрати на лікування та компенсаційні виплати становлять щороку 4 відсотки від світового ВВП. Це більше, ніж загальний пакет заходів зі стимулювання економіки, прийнятих у 2008 і 2009 роках в умовах світової фінансово-економічної кризи.

Однією з причин великої кількості виробничих травм генеральний директор Міжнародної організації праці назвав саме кризу світової економіки, оскільки в кризу кількість працівників зменшилася, а навантаження на них, як і супутній стрес, зросли.

На думку Хуана Сомавія, з'являються нові ризики в таких сферах, як застосування нанотехнологій, біотехнологій, робота з хімікатами. Глава МОП стверджує, що стратегії щодо запобігання виробничих травм повинні відповідати обстановці на ринку праці. Зараз на ринках праці спостерігається старіння робочої сили, збільшення серед зайнятого населення кількості жінок і мігрантів, а також збільшення кількості нелегальних робітників.

Вперше день охорони праці відзначався 2003 року. Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, вперше проведеного американськими і канадськими робітниками у 1989 році в пам'ять про працівників, загиблих та постраждалих на роботі.

Вести

Зараз ви читаєте новину «2 мільйони людей щороку помирають на роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути