Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 15:59

10 запитань, які треба поставити гінекологу

10 запитань, які треба поставити гінекологу
У 20 або 30 років ми, як правило, практично здорові, а якщо і звертаємося до лікаря, то лише для довідки або для отримання рекомендацій щодо засобу контрацепції. Але з фахівцем можна обговорити цілий ряд тем, починаючи з тесту на ВІЛ і закінчуючи сексуальною задоволеністю.

Ось 10 питань, відповіді на які не завадить знати кожній жінці.

1. Чи завжди необхідно здавати аналізи на інфекції?

Пам"ятайте про можливий ризик стосовно інфекцій, навіть якщо у вас постійний партнер. Крім хламідіозу, гонореї та сифілісу, немало неприємностей від папіломовірусу людини, що викликає появу бородавок на статевих органах. Якщо у вас був виявлений цей вірус, потрібно регулярно робити пробу Папаніколау, що дозволяє вчасно діагностувати появу пухлин на шийці матки. Візьміть за правило щорічно здавати тести на ВІЛ і гепатит, особливо якщо ви належите до групи ризику (вживали наркотики, вам робили переливання крові, у вас немає постійного партнера).

2. Чи потрібно міняти протизаплідні засоби?

Не завжди те, що ви застосовуєте зараз, — найкращий вибір. Ви користуєтеся тільки презервативами? Порадьтеся з фахівцем щодо гормональних контрацептивних препаратів. Він визначить оптимальне для вас співвідношення гормонів, а у разі потреби надалі проконсультує з приводу заміни пігулок.

3. Чи можна застосовувати засоби екстреної контрацепції?

Мати подібні пігулки під рукою дуже корисно: вони забезпечать вас після спонтанного контакту на вечірці або в тому випадку, якщо ви стали жертвою насильства. Майте на увазі: до послуг такої "швидкої" не можна вдаватися постійно.

4. Як боротися з нетриманням?

Це одне з тих питань, які рідко задають. Однак до 20 % жінок стикаються з подібною проблемою. І лише половина з них не соромляться сказати про це. Нетримання може бути спровоковане пологами, оскільки відбувається ослаблення сфінктера сечовипускального каналу. Стрес, штучні сахарозамінники, кофеїн, сильно охолоджені напої і червоний перець також провокують скорочення сечового міхура. Прагніть рідше споживати згадані продукти. Згадане відхилення безслідно проходить в 80 % випадків.

5. Чим небезпечний нерегулярний цикл?

Збої менструального циклу відбуваються після зміни ритму життю, зокрема режиму харчування і занять спортом. Проте, якщо тест на вагітність негативний, то затримка або мізерні кров"яні виділення можуть свідчити про позаматкову вагітність. "Позапланова" коротка менструація може сигналізувати про запальні процеси, порушення функції щитовидної залози або про гормональні порушення. Але не панікуйте, в більшості випадків все не настільки страшно, головне - вчасно поставити питання докторові.

6. Як вирішити проблеми в сексуальному житті?

Звертатися до гінеколога з питаннями, що стосуються особистого життя, здається незручним. Насправді це нормально. Низьке лібідо часто буває пов"язано з прийомом заспокійливих засобів або невірно підібраних оральних контрацептивів. Дискомфорт або біль під час статевого акту можуть бути наслідком захворювань, таких як звичайна молочниця, ендометріоз, або виникати із-за фізіологічних особливостей. Все це легко виявить гінеколог. У разі психологічної проблеми лікар порекомендує вам іншого фахівця.

7. "Сестро, можна з вами поговорити?"

Одним з найкращих джерел інформації є медсестра. Вона часто володіє великим досвідом і може відповісти на багато питань, а також провести деякі нескладні процедури. Це заощадить час (а іноді і гроші). Постарайтеся увійти з медсестрою в дружній контакт, щоб заручитися її підтримкою в тому випадку, якщо вам раптом терміново потрібно буде потрапити на прийом до лікаря.

8. Як відбивається сексуальне насильство на здоров"ї?

Кожні 2 хвилини в світі мають місце факти сексуальних домагань (зокрема зґвалтування). Жертви часто одержують при цьому як фізичні, так і психічні травми. Організм жінки, яка піддалася сексуальному насильству, включає захист, намагаючись згладити спогади, зо ведуть до депресії. У таких випадках при статевому контакті можливий фізичний біль - вона є не чим іншим, як віддзеркаленням болю душевною. Не замовчуйте те, що відбулося, а розкажіть про все лікареві: це допоможе встановити діагноз і уточнити кількість майбутніх аналізів.

9. Чи варто дізнаватися про результати останніх аналізів, якщо ви упевнені, що все гаразд?

Обов"язково запитайте у лікаря або медсестри про результати тесту або мазка. Запишіть, коли вам призначений прийом, або хоч потелефонуйте.

10. Яким чином куріння впливає на жіноче здоров"я?

Гінекологи настійно рекомендують відмовитися від цієї шкідливої звички. По-перше, значно обмежується вибір засобів контрацепції, оскільки багато пероральних препаратів у випадках їх застосування жінками, що палять, збільшують ризик утворення тромбів і серцевих нападів. По-друге, куріння ослабляє імунну систему, а це підвищує вірогідність появи новоутворень, а також розвитку інфекційних захворювань. По-третє, куріння шкодить репродуктивній функції. У курців у 2–4 рази вище ризик викидня, народження мертвої дитини або дитини з дуже низькою вагою. Якщо ви палите, то неодмінно повідомте про це вашому лікареві, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «10 запитань, які треба поставити гінекологу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути