На ялинці під університетом живе совеня

На ялинці біля будівлі Харківського національного університету ім. Василя Каразіна, що в центрі міста, живе совеня. Кілька тижнів тому студенти побачили його в кущах поблизу закладу.

— Я сам із біофаку. Коли побачив, що серед білого дня тут ледь не на землі сидить сова, не міг пройти повз, — розповідає студент другого курсу Ігор Човнюк. — Дуже дивно бачити птаха, який зазвичай живе в дикій природі.

Студенти влаштували консиліум — намагалися точно визначити вік та породу птаха. Із розташованого поряд зоопарку запросили зоолога Геннадія Скляра. Спеціаліст пояснив, що то пташеня дикої вухатої сови.

— Малюкові було не більше двох тижнів. Він нічого не розумів, — говорить Геннадій Скляр. — Відвідувачі зоопарку часто приносять нам пташенят такого віку. Думають, що то сироти, яких покинули. Але це помилка. Його мама сидить десь поряд, вона за ним стежить, приносить їжу.

Зоолог показав і на будинок пташеняти — угорі на ялинці звите гніздо. Скляр припускає, що совеня вперше спробувало літати й сіло відпочити в кущах. Воно не розраховувало, що його побачать люди.

Невдовзі біля кущів хтось поставив табличку: "Не чіпайте совеняти! Воно не випало з кубла, а вилетіло!". Студенти фотографували велику голову пташеняти, яке інколи позіхало, сидячи на ялинових гілках.

Науковий співробітник національного парку "Гомольшанські ліси" Станіслав Вітерг каже: погано, що птах опинився у всіх на очах:

— Бо тетерев"ятник, що курсує десь неподалік, чудово розуміє, в чому справа. І як тільки ми відійдемо, він може цим скористатися, напасти й з"їсти, знищити кубло — і самку, і самця, і малого.

Зоологи порадили залишити совеня там, де воно сидить. Не нести його ані до зоопарку, ані додому. Інакше мати-сова може покинути гніздо. Нині пташеня навчилося літати, залишає гніздо вночі.

Зараз ви читаєте новину «На ялинці під університетом живе совеня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути